drukuj

Szparagi z płatkami migdałowymi

Szparagi z płatkami migdałowymi

Składniki na jedną porcję

Szparagi z płatkami migdałowymi
  • Szparagi zielone lub białe połowa pęczka 250g
  • Płatki migdałowe 1 łyżka
  • Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżka

Sposób przyrządzania

  • Z zielonych szparagów odcinamy końcówki. Z białych odcinamy końcówki oraz cienko obieramy poniżej główki (najlepiej obierakiem do warzyw lub szpragów).
  • Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg, warzywa te gotujemy ustawione pionowo tak, żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze.
  • Czas gotowania wynosi ok. 10 min. dla zielonych lub ok. 15 min. dla białych szparagów.
  • Płatki migdałów prażymy na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Powyższe składniki łączymy ze sobą.
  • Polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.

Moje rady

  • Jeżeli mamy ochotę, możemy użyć ząbka czosnku.
  • Do gotowania szparagów można zakupić specjalne wąskie i wysokie garnki.
Czas wykonania: ok. 20 min.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 193kcal
Białko 6.1g
Tłuszcz 16.5g
Węglowodany 8.3g
Błonnik 4g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , dodano: 15.06.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarze 2

  1. Dorota pisze:

    Podobnie przygotowuję, znienawidzoną przez wielu, brukselkę. Co prawda, lepiej nam smakuje z masłem niż oliwą, ale najważniejsza jest słodycz migdałów w tym zestawie. Doskonałe połączenie. Polecam.

  2. Anna pisze:

    super przepis! prosty i bardzo smaczny (a przy tym oczywiście zdrowy)! Wreszcie przekonałam się do smaku szparagów – gotowane na parze z dodatkiem podprażonych migdałów są pyszne, a olej lniany nadaje potrawie wyrazu.

Zostaw komentarz