Składniki na jedną porcję
- Szparagi zielone lub białe połowa pęczka 250g
- Płatki migdałowe 1 łyżka
- Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżka
Sposób przyrządzania
- Z zielonych szparagów odcinamy końcówki. Z białych odcinamy końcówki oraz cienko obieramy poniżej główki (najlepiej obierakiem do warzyw lub szpragów).
- Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg, warzywa te gotujemy ustawione pionowo tak, żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze.
- Czas gotowania wynosi ok. 10 min. dla zielonych lub ok. 15 min. dla białych szparagów.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni lub w piekarniku.
- Powyższe składniki łączymy ze sobą.
- Polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
Moje rady
- Jeżeli mamy ochotę, możemy użyć ząbka czosnku.
- Do gotowania szparagów można zakupić specjalne wąskie i wysokie garnki.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 193kcal |
Białko | 6.1g |
Tłuszcz | 16.5g |
Węglowodany | 8.3g |
Błonnik | 4g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Podobnie przygotowuję, znienawidzoną przez wielu, brukselkę. Co prawda, lepiej nam smakuje z masłem niż oliwą, ale najważniejsza jest słodycz migdałów w tym zestawie. Doskonałe połączenie. Polecam.
super przepis! prosty i bardzo smaczny (a przy tym oczywiście zdrowy)! Wreszcie przekonałam się do smaku szparagów – gotowane na parze z dodatkiem podprażonych migdałów są pyszne, a olej lniany nadaje potrawie wyrazu.