Składniki dla Ciebie
- Sałata lodowa 2 większe liście
- Papryka po 2 paski: czerwonej, żółtej, zielonej
- Pomidor pół średniego
- Ogórek szklarniowy 10 plasterków
- Cebula czerwona kilka plasterków
- Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżka
- Ocet balsamiczny lub winny 1 łyżeczka
- Dowolne przyprawy, np. świeżo zmielony kolorowy pieprz, zioła prowansalskie itd…
Sposób przyrządzania
- Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
- Sałatę rwiemy na kawałki.
- Pomidora kroimy w cząstki. Ogórka w plasterki.
- Paprykę w paski. Cebulę w plasterki.
- Doprawiamy oliwą i octem. Przyprawiamy.
- Dokładnie mieszamy.
Moje rady
- Sałatka pięknie prezentuje się z dodatkiem czerwonej cebuli, ale jeżeli uwielbiamy czosnek (tak jak ja ), proponuję sporządzić surówkę z jego dodatkiem zamiast cebuli albo dodać oba warzywa jednocześnie.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 153kcal |
Białko | 3.7g |
Tłuszcz | 10.2g |
Węglowodany | 16.8g |
Błonnik | 5.1g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Dzisiaj ją zrobiłam, bez octu balsamicznego, ponieważ nie używam takich rzeczy, ani bez oliwek, tylko z kilkoma kroplami jakiegoś taniego oleju… :) (studenci..)
I muszę przyznać, że jest przepyszna! To była moja pierwsza w życiu jakakolwiek surówka, zawsze robię tylko sałatę ze śmietaną i cytryną albo mizerię. A tu proszę, można zjeść tanio i smacznie, a do tego ile witamin!
*oliwy z oliwek :) miało być
Bez oliwy i octu balsamicznego nie ma tego smaku. Olej tylko psuje finezje i konsystencje tego dania. Polecam z prażonymi ziarnami słonecznika :)
Jeju jeju, nie bez powodu wymienione są rodzaje olejów/oliwy, które możemy użyć.
To nie jest tylko po to, żeby sobie wlać oleju, chodzi zapewne o obniżenie IG. Do tego właśnie służy oliwa z oliwek czy olej lniany.