drukuj

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem

Składniki

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem
  • Por kawałek 50 g biała część – proszę kliknąć w link, aby zobrazować wagę: http://www.ilewazy.pl/kawalek-pora
  • Marchew 1 średnia
  • Jabłko 1 średnie
  • Orzechy włoskie 2 sztuki (4 połówki)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • Sok wyciśnięty z cytryny płaska łyżeczka

Sposób przyrządzania

  • Pora dokładnie myjemy i drobno kroimy w półplasterki.
  • Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do powyższych składników dodajemy jogurt.
  • Mieszamy, posypujemy orzechami, które możemy wcześniej dowolnie rozdrobnić.

Moje rady

  • Surówka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy po sporządzeniu odstawimy ją na kilka godzin do lodówki.
  • Jeżeli dysponujemy wolną chwilą, proponuję przewidziane w przepisie orzechy włoskie pokroić w kosteczkę i uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub w piekarniku.

Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 166kcal
Białko 5.7g
Tłuszcz 7.8g
Węglowodany 24.2g
Błonnik 5.7g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , dodano: 26.01.2011

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 8

  1. Czarna Kijana pisze:

    Mniam, moje smaki! Ja bym tutaj użyła chyba jogurtu greckiego, taki jest lepszy do wszelkich słonych i ostrych zastosowań

  2. Basia pisze:

    Jutro wypróbuję :)

  3. Lucy pisze:

    Czy mogłaby Pani polecić jakieś zdrowe i smaczne obiady, które mogłabym przygotowywać sama? Zależało by mi na tym, żeby nie były zbyt drogie i w miarę szybkie w przygotowaniu, bo zdaję w tym roku maturę, i brakuje mi na wszystko czasu ; ). A chciałabym się dobrze odżywiać.
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. izabela pisze:

    Lucy, proponuję wejść w zakładkę dania obiadowe http://www.zdroweconieco.pl/baza-przepisow/dania-obiadowe i wybrać interesujące Cię pozycje.
    Według mnie, każdy znajdujący się tam przepis będzie wartościowy dla organizmu i smaczny. Ale każda osoba posiada swój własny gust względem smaku, dlatego zalecam samodzielne wykonanie przepisu i przekonanie się, czy rzeczywiście nam odpowiada. Jeżeli chodzi o kwestię finansową – nie wiem, jaki zakres będzie dla Ciebie odpowiedni, w związku z czym w takiej sytuacji warto pojechać do dużego marketu, w którym najczęściej mamy surowiec / produkt z niższej, średniej i wyższej półki. Sama zdecydujesz, który będzie najodpowiedniejszy.
    W przypadku czasochłonności wykonania: będzie to uzależnione przede wszystkim od naszych umiejętności kulinarnych, rodzaju użytych surowców (np. warzywa świeże czy mrożone), rodzaju kuchenki (odkąd posiadamy kuchenkę indukcyjną, zauważyłam szybszy czas przyrządzania posiłków), często też potrawa wykonywana za pierwszym razem zajmuje więcej czasu, ponieważ np. bardziej się na niej skupiamy, patrzymy częściej w treść przepisu, zastanawiamy się nad przyprawieniem itp…
    Z przyjemnością przeczytam Twoje opinie po wykonaniu któregoś z przepisów znajdujących się na stronie zdroweconieco :)

  5. Lucy pisze:

    Dziękuję! Dzisiaj skorzystałam z przepisu na sałatkę z tuńczykiem i selerem naciowym : ).
    Myślę, że postaram się wykorzystać również inne przepisy.
    Mam nadzieję, że niedługo będzie ich tu o wiele, wiele więcej.
    Pozdrawiam : ).

  6. Szpetot pisze:

    zapomnieliście już o tej stronie? tyle czasu minęło, a nie ma żadnego nowego przepisu :<

  7. Khaki pisze:

    Czekam na nowe przepisy! ; )

  8. Domka pisze:

    Tak,tak CZEKAMY !!!! ;-)

Zostaw komentarz