drukuj

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Składniki na jedną porcję

Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
  • Seler naciowy 2 łodyżki
  • Tuńczyk w sosie własnym połowa puszki
  • Jajo 1 sztuka
  • Kukurydza 1 łyżka
  • Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżeczka

Sposób przyrządzania

  • Gotujemy jajko.
  • Gałązki selera drobno kroimy.
  • Otwieramy puszkę z tuńczykiem i kukurydzą.
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • Polewamy tłuszczem roślinnym tłoczonym za zimno.
  • Delikatnie mieszamy.
Czas wykonania: ok. 10 min.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 209kcal
Białko 22.3g
Tłuszcz 11g
Węglowodany 7.4g
Błonnik 2.4g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , dodano: 07.09.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 12

  1. Kasia pisze:

    Na pewno pyszna, często robię podobną,z tym że do sałatki zawsze dodaję kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego (takiego jak np. robiony dla Lidla albo Biedronki), żeby połączyć składniki :)

  2. anna pisze:

    Ja bym dodala jeszcze odrobine Aceito Balsamico di Modena…
    Pysznie…

  3. Aga pisze:

    bardzo nie dobra wrr

  4. gzegzolka89 pisze:

    Jeny, jakie doskonałe! Dzisiaj zrobiłam i razem z mamą się zachwycałyśmy! Będę robiła często! Proszę o więcej przepisów! :)

  5. Izabela pisze:

    @gzegzolka89: bardzo się cieszę, że sałatka smakowała. Zachęcam do wykonania kolejnych przepisów :)

  6. Doris pisze:

    Czym można zastąpić selera naciowego w tej sałatce?

  7. Izabela pisze:

    @Doris: hmmm… właśnie seler naciowy nadaje tej sałatce specyficzny charakter…
    Jednak gdy nie przepadasz za tym warzywem, możesz wykorzystać takie, które lubisz :)
    Ja proponuję np. połączyć z sałatą, a najlepiej z kilkoma rodzajami na raz – dostępne w wielu sklepach. A może świeży ogórek zielony? Warto przy wyborze kierować się nie tylko smakiem, ale też np. kolorystyką, bo po odjęciu selera, zrobiłaby się mdła i mało estetyczna.
    Jestem ciekawa, co wymyśliłaś. Daj znać !

  8. ania pisze:

    Przepyszna, a do tego szybka i bez wymyślnych składników – czego chcieć więcej? Dziś pałaszowałam z wielką przyjemnością :)

  9. traszka pisze:

    Planuję zrobić taką sałatkę, prosiłabym o uściślenie – pół puszki tuńczyka, czyli ile wagowo? Mam akurat w domu taką duużą puszkę, w jakich są np. pomidory, więc raczej nie wezmę połowy ;) Z góry dziękuję!

  10. Izabela pisze:

    @traszka : „pół puszki tuńczyka, czyli ile wagowo?”
    W puszkach o standardowej wielkości, masa ryby po odsączeniu z zalewy kształtuje się w granicach 120 – 150 g. Ja obliczając wartości odżywcze w swoich przepisach dotychczas uwzględniałam 70 g tuńczyka po odsączeniu – jako połowa puszki.
    „Planuję zrobić taką sałatkę” Życzę w takim razie przyjemnego sporządzania i smacznego :)

  11. Marzena pisze:

    Sałatka prosta i pyszna. Biorę ją ze sobą do pracy do pojemniczka. Mniammm

Zostaw komentarz