Składniki na jedną porcję
- Seler naciowy 2 łodyżki
- Tuńczyk w sosie własnym połowa puszki
- Jajo 1 sztuka
- Kukurydza 1 łyżka
- Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżeczka
Sposób przyrządzania
- Gotujemy jajko.
- Gałązki selera drobno kroimy.
- Otwieramy puszkę z tuńczykiem i kukurydzą.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Polewamy tłuszczem roślinnym tłoczonym za zimno.
- Delikatnie mieszamy.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 209kcal |
Białko | 22.3g |
Tłuszcz | 11g |
Węglowodany | 7.4g |
Błonnik | 2.4g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
[…] ilość składników oraz sposób przyrządzania znajdziecie na naszej stronie z przepisami: http://www.zdroweconieco.pl/salatka-z-tunczykiem-i-selerem-naciowym.html […]
Na pewno pyszna, często robię podobną,z tym że do sałatki zawsze dodaję kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego (takiego jak np. robiony dla Lidla albo Biedronki), żeby połączyć składniki :)
Ja bym dodala jeszcze odrobine Aceito Balsamico di Modena…
Pysznie…
bardzo nie dobra wrr
Jeny, jakie doskonałe! Dzisiaj zrobiłam i razem z mamą się zachwycałyśmy! Będę robiła często! Proszę o więcej przepisów! :)
@gzegzolka89: bardzo się cieszę, że sałatka smakowała. Zachęcam do wykonania kolejnych przepisów :)
Czym można zastąpić selera naciowego w tej sałatce?
@Doris: hmmm… właśnie seler naciowy nadaje tej sałatce specyficzny charakter…
Jednak gdy nie przepadasz za tym warzywem, możesz wykorzystać takie, które lubisz :)
Ja proponuję np. połączyć z sałatą, a najlepiej z kilkoma rodzajami na raz – dostępne w wielu sklepach. A może świeży ogórek zielony? Warto przy wyborze kierować się nie tylko smakiem, ale też np. kolorystyką, bo po odjęciu selera, zrobiłaby się mdła i mało estetyczna.
Jestem ciekawa, co wymyśliłaś. Daj znać !
Przepyszna, a do tego szybka i bez wymyślnych składników – czego chcieć więcej? Dziś pałaszowałam z wielką przyjemnością :)
Planuję zrobić taką sałatkę, prosiłabym o uściślenie – pół puszki tuńczyka, czyli ile wagowo? Mam akurat w domu taką duużą puszkę, w jakich są np. pomidory, więc raczej nie wezmę połowy ;) Z góry dziękuję!
@traszka : „pół puszki tuńczyka, czyli ile wagowo?”
W puszkach o standardowej wielkości, masa ryby po odsączeniu z zalewy kształtuje się w granicach 120 – 150 g. Ja obliczając wartości odżywcze w swoich przepisach dotychczas uwzględniałam 70 g tuńczyka po odsączeniu – jako połowa puszki.
„Planuję zrobić taką sałatkę” Życzę w takim razie przyjemnego sporządzania i smacznego :)
Sałatka prosta i pyszna. Biorę ją ze sobą do pracy do pojemniczka. Mniammm