Składniki na jedną porcję
- Ryż dziki 2 łyżki = ok. 1/3 woreczka ryżu
- Tuńczyk w sosie własnym pół puszki
- Pomidor 1 cały lub 5 – 10 pomidorków koktajlowych (w zależności od wielkości)
- Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek (można zwiększyć ilość ząbków lub zamienić na cebulę)
- Przyprawy np. mieszanka 18 ziół bez soli, szczypta soli, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Sposób przyrządzania
- Gotujemy ryż odpowiednią długość czasu.
- Tuńczyka odsączamy z wody.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a w przypadku całego pomidora – na mniejsze cząstki lub w kostkę.
- Czosnek lub cebulę rozdrabniamy.
- Składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy, polewamy tłuszczem roślinnym, mieszamy.
Moje rady
- Do przyrządzanej potrawy nie używamy soli, ponieważ tuńczyk zawiera wystarczającą jej ilość. Z doświadczenia polecam „Tuńczyk w sosie własnym” Calippo w słoiku lub „Tuńczyk Natura w sosie własnym w kawałku” RIO mare w puszcze.
- W przypadku problemu ze zdobyciem ryżu dzikiego, proszę wykorzystać ryż pełnoziarnisty lub brązowy w ilości podanej w przepisie.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 296kcal |
Białko | 20.8g |
Tłuszcz | 11.5g |
Węglowodany | 30.2g |
Błonnik | 4g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Zastanawiam się, czemu tuńczyka w sosie własnym odsącza się z wody? Trzeba wylać jego sos do zlewu? I mam jeszcze pytanie: w końcu solimy sałatkę („przyprawiamy; Przyprawy np. szczypta soli”), czy nie („Do przyrządzanej potrawy nie używamy soli.”)?
Przypuszczam, że tuńczyka odsącza się z wody ponieważ są w niej substancje konserwujące albo przynajmniej nie za bardzo zdrowe (to w końcu ryba w puszce, która jakoś musi wytrzymać te parę miesięcy). A co do solenia to pewnie kwestia tego co kto lubi, chociaż ja bym nie polecała bo solenie nie jest zdrowe, sól = nadciśnienie, itd.
ech, szkoda, że dziki ryż taki drogi, ale mam 2 saszetki w domu, wykorzystam pewnie, ale użyłabym łyżeczki oliwy :)
Ja przygotowałam dziś powyzsza salatke ze vzwyczajnym bialym ryzem i takze byla pyszna :) czekam na wiecej warzywnych przepisow od Pani, poniewaz staram sie jesc ich duzo, jednak nie zawsze mam pomysl na warzywka :)
@kamila: cieszę się ogromnie, że powyższa sałatka przypadła Pani do gustu.
Poniżej podaję kilka linków do przepisów na dania z dodatkiem warzyw ze swojej drugiej strony internetowej http://www.ilewazy.pl.
Przepis znajduje się w 1 komentarzu pod zdjęciem.
Sałatka z białym tuńczykiem, czerwonym ryżem i algami: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-z-bialym-tunczykiem-czerwonym-ryzem-i-algami
Sałatka z czarną fasolą: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-z-czarna-fasola
Tort warzywny z fasolą adzuki i kaszą jaglaną: http://www.ilewazy.pl/kawalek-tortu-warzywnego-z-fasola-adzuki-i-kasza-jaglana
Kotlet z fasoli mung w sezamie: http://www.ilewazy.pl/kotlet-z-fasoli-mung-w-sezamie
Sałatka gyros light: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-gyros-light
Dip guacamole: http://www.ilewazy.pl/porcja-dipu-guacamole
Surówka z rzodkwi z marchewką, jabłkiem i słonecznikiem: http://www.ilewazy.pl/surowka-z-rzodkwi-z-marchewka-jablkiem-i-slonecznikiem
No to mam kolejną porcję do nadrobienia bardzo dziękuję :) a ostatnio ryż zapiekany jest moim ulubionym pomysłem na obiad :). Co do ilewazy.pl to zagladam do Państwa codziennie, bardzo ułatwiliście mi prowadzenie diety i codzienne bilanse, oczywiście oszacowuję kalorie z dużym przymrużeniem oka :) już setki użytkowników Wam to napisało,ale dołaczę i ja – wasza strona jest genialna :)
ale fajne przepisy…ciesze sie ,ze trafilam na taka strone skorzystam..
bardzo serdecznie pozdrawiam
z.j