drukuj

Sałatka z tuńczykiem, dzikim ryżem i pomidorem

Sałatka z tuńczykiem, dzikim ryżem i pomidorem

Składniki na jedną porcję

Sałatka z tuńczykiem, dzikim ryżem i pomidorem
  • Ryż dziki 2 łyżki = ok. 1/3 woreczka ryżu
  • Tuńczyk w sosie własnym pół puszki
  • Pomidor 1 cały lub 5 – 10 pomidorków koktajlowych (w zależności od wielkości)
  • Tłuszcz roślinny tłoczony na zimno, np. oliwa z oliwek extra virgine, olej lniany, olej sezamowy, olej z orzechów, olej z dyni itp. 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek (można zwiększyć ilość ząbków lub zamienić na cebulę)
  • Przyprawy np. mieszanka 18 ziół bez soli, szczypta soli, świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób przyrządzania

  • Gotujemy ryż odpowiednią długość czasu.
  • Tuńczyka odsączamy z wody.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a w przypadku całego pomidora – na mniejsze cząstki lub w kostkę.
  • Czosnek lub cebulę rozdrabniamy.
  • Składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy, polewamy tłuszczem roślinnym, mieszamy.

Moje rady

  • Do przyrządzanej potrawy nie używamy soli, ponieważ tuńczyk zawiera wystarczającą jej ilość. Z doświadczenia polecam „Tuńczyk w sosie własnym” Calippo w słoiku lub „Tuńczyk Natura w sosie własnym w kawałku” RIO mare w puszcze.
  • W przypadku problemu ze zdobyciem ryżu dzikiego, proszę wykorzystać ryż pełnoziarnisty lub brązowy w ilości podanej w przepisie.
Czas wykonania: ok. 5 min. + gotowanie ryżu
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 296kcal
Białko 20.8g
Tłuszcz 11.5g
Węglowodany 30.2g
Błonnik 4g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , dodano: 23.10.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 7

  1. Karolina pisze:

    Zastanawiam się, czemu tuńczyka w sosie własnym odsącza się z wody? Trzeba wylać jego sos do zlewu? I mam jeszcze pytanie: w końcu solimy sałatkę („przyprawiamy; Przyprawy np. szczypta soli”), czy nie („Do przyrządzanej potrawy nie używamy soli.”)?

  2. carolotta pisze:

    Przypuszczam, że tuńczyka odsącza się z wody ponieważ są w niej substancje konserwujące albo przynajmniej nie za bardzo zdrowe (to w końcu ryba w puszce, która jakoś musi wytrzymać te parę miesięcy). A co do solenia to pewnie kwestia tego co kto lubi, chociaż ja bym nie polecała bo solenie nie jest zdrowe, sól = nadciśnienie, itd.

  3. filemonkowa pisze:

    ech, szkoda, że dziki ryż taki drogi, ale mam 2 saszetki w domu, wykorzystam pewnie, ale użyłabym łyżeczki oliwy :)

  4. kamila pisze:

    Ja przygotowałam dziś powyzsza salatke ze vzwyczajnym bialym ryzem i takze byla pyszna :) czekam na wiecej warzywnych przepisow od Pani, poniewaz staram sie jesc ich duzo, jednak nie zawsze mam pomysl na warzywka :)

  5. Izabela pisze:

    @kamila: cieszę się ogromnie, że powyższa sałatka przypadła Pani do gustu.
    Poniżej podaję kilka linków do przepisów na dania z dodatkiem warzyw ze swojej drugiej strony internetowej http://www.ilewazy.pl.
    Przepis znajduje się w 1 komentarzu pod zdjęciem.
    Sałatka z białym tuńczykiem, czerwonym ryżem i algami: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-z-bialym-tunczykiem-czerwonym-ryzem-i-algami
    Sałatka z czarną fasolą: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-z-czarna-fasola
    Tort warzywny z fasolą adzuki i kaszą jaglaną: http://www.ilewazy.pl/kawalek-tortu-warzywnego-z-fasola-adzuki-i-kasza-jaglana
    Kotlet z fasoli mung w sezamie: http://www.ilewazy.pl/kotlet-z-fasoli-mung-w-sezamie
    Sałatka gyros light: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-gyros-light
    Dip guacamole: http://www.ilewazy.pl/porcja-dipu-guacamole
    Surówka z rzodkwi z marchewką, jabłkiem i słonecznikiem: http://www.ilewazy.pl/surowka-z-rzodkwi-z-marchewka-jablkiem-i-slonecznikiem

  6. kamila pisze:

    No to mam kolejną porcję do nadrobienia bardzo dziękuję :) a ostatnio ryż zapiekany jest moim ulubionym pomysłem na obiad :). Co do ilewazy.pl to zagladam do Państwa codziennie, bardzo ułatwiliście mi prowadzenie diety i codzienne bilanse, oczywiście oszacowuję kalorie z dużym przymrużeniem oka :) już setki użytkowników Wam to napisało,ale dołaczę i ja – wasza strona jest genialna :)

  7. zdzislawa pisze:

    ale fajne przepisy…ciesze sie ,ze trafilam na taka strone skorzystam..
    bardzo serdecznie pozdrawiam
    z.j

Zostaw komentarz