Składniki na jedną porcję
- Ryż parboiled 2 łyżki
- Ryż dziki lub brązowy 2 łyżki
- Szynka drobiowa 50g
- Papryka czerwona mała lub połowa średniej wielkości
- Papryka zielona mała lub połowa średniej wielkości
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki
- Oliwki zielone 5 szt.
- Oliwki czarne 5 szt.
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Zielenina do dekoracji
Sposób przyrządzania
- Ryż zalewamy wrzątkiem i gotujemy odpowiednią ilość czasu (w zależności od gatunku ryżu).
- W międzyczasie z czerwonej i zielonej papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
- Szynkę kroimy w kostkę 1×1 cm (ok. 15 kosteczek).
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki – najlepiej warstwami – ułatwi to równomierne wymieszanie i polewamy naturalnym jogurtem.
- Dekorujemy np. zielonymi listkami pietruszki bądź gałązkami koperku.
Krojenie papryki.
Jedna porcja sałatki
Duża porcja, idealna na wizytę znajomych
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 371kcal |
Białko | 20.4g |
Tłuszcz | 7.1g |
Węglowodany | 64.6g |
Błonnik | 8.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Jaka kalorycznosc będzie bez oliwek czarnych i zielonych bo nie znoszę ich .. ?
@Anitka: około 40 kcal mniej / porcję.