
Składniki na jedną porcję

- Schab 100g
- Pieczarki 5 średnich sztuk
- Cebula 1 mała sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka + 1 łyżeczka
- Bułka tarta razowa 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz,
- Zielenina do dekoracji
- Ziemniaki 2 średnie sztuki
- Pomidor 1 średnia sztuka
Sposób przyrządzania
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobne kawałki.
- Na patelni teflonowej rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i pieczarki. Poddajemy obróbce cieplnej aż do zrumienienia i odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso kroimy na 2 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, uważając, aby nie porobiły się dziury.
- Oprószamy solą i pieprzem.
- Na każdy kawałek schabu nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy w roladkę i zapinamy na końcach wykałaczkami.
- Roztrzepujemy jedno jajko, maczamy w nim roladki, następnie obtaczamy je w razowej bułce tartej.
- Smażymy na 1 łyżce oliwy, dolewamy wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 – 40 min.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, zalewamy wrzątkiem, gotujemy
- Pomidora kroimy w kosteczkę
Moje rady
- Bułkę tartą możesz również przygotować samodzielnie. Bułki grahamki lub pieczywo razowe zostaw do ususzenia. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce.
Czas wykonania: ok. 60 min.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 611kcal |
Białko | 36.4g |
Tłuszcz | 31.2g |
Węglowodany | 54.6g |
Błonnik | 7.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
tak malo a tyle kalorii:(
A czy sporządzałaś lili tą propozycję? Bo w rzeczywistości wychodzi naprawdę imponująca porcja i danie jest bardzo, bardzo sycące. Oczywiście, jeżeli chciałabyś uzyskać potrawę o niższej wartości energetycznej, proponuję zmniejszyć udział mięsa do 50 g (wyjdzie 1 roladka), zamiast 2 ziemniaków użyć 1, a także zamiast 1 łyżki oliwy do duszenia wziąć 1 łyżeczkę. Należałoby jeszcze sporządzić surówkę np. z białej kapusty, marchewki, selera, która dzięki zawartości błonnika na dłużej utrzyma sytość. Jeszcze można zamiast razowej bułki tartej użyć wymieszane ze sobą zarodki i otręby (np. pszenne, żytnie, owsiane lub jęczmienne albo ich mix)
Ciekawa jestem czy nie lepiej byłoby to upiec w piekarniku, a zamiast schabu użyć piersi z kurczaka i tych otrębów? Nie wyszłoby mniej kaloryczne??
wisienkaaa84: pewnie, że możesz również wypróbować wersji z piersią kurczaka posypanego otrębami. Takie danie byłoby mniej energetyczne.