Składniki na jedną porcję
- Pumpernikiel 2 kromki
- Margaryna (np. Benecol, Flora) 2 łyżeczki
- Twarożek Grani 4 łyżki
- Pomidor 1 średnia sztuka
Czas wykonania: ok. 5 min.
Kanapka z białym serem i pomidorem
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 367kcal |
Białko | 18.4g |
Tłuszcz | 12.2g |
Węglowodany | 55.4g |
Błonnik | 9.2g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
ja sama robię twarożek podobny do tego Grani tzn, mieszam 250 g sera białego chudego i pół szklanki kefiru, wychodzi pyszny :)
jak Pani uważa: zdrowszy jest chleb żytni ciemny, pakowany w folii (który jest w większości przepisów na kanapki na tej stronie) czy właśnie pumpernikiel? Słyszałam, że najdrowszy na diecie (ale nie tylko; ja na diecie nie jestem, tylko zdrowo się odżywiam ;)) jest właśnie pumpernikiel, ale z drugiej strony w nim oprócz mąki żytniej, drożdży, wody i soli jest cukier, którego nie ma w składnie w tym pierwszym chlebie.
Proszę o odpowiedź. :)
uwaga do powyższego komentarza: mówiąc „chleb żytni ciemny w folii” miałam na myśli bardziej ten razowy, ciężki, wyglądem przypominający pumpernikiel (np.: firmy mestemacher ;)) nie taki kupowany w bochenkach.
Emmo, zarówno jeden, jak i drugi rodzaj pieczywa jest korzystny dla organizmu. W prawidłowym odżywianiu się, ważne jest urozmaicenie, dlatego polecam oba rodzaje. W składzie pumpernikla znajduje się cukier, bo ten dodatek (i/ lub też syrop ziemniaczany, ekstrakt słodowy) jest nieodzowny, aby otrzymać specyficzny rodzaj pieczywa.
Poniżej przedstawiam również propozycje, które warto spożywać zamiennie (kolejność podana przez mnie przypadkowa):
http://www.ilewazy.pl/kromka-pumpernikla
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-lorenca
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-sezamem
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-orkiszowego
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-ziarnami-soi
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-ze-slonecznikiem
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-siemieniem-i-otrebami
http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-wysokoblonnikowego-z-otrebami
dziękuję za odpowiedź. :)
w takim razie spróbuję też tych innych, ponieważ moje sklepy w okolicy są w nie dość dobrze zaopatrzone. Pozdrawiam!
Słyszałam, że twarogu nie powinno łączyć się z pomidorem.
,,Częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do bolesnej choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle. ”
Co Pani o tym sądzi?
@Mayinka: zachęcam do zapoznania się z treścią mojej wypowiedzi w tym komentarzu: http://www.ilewazy.pl/bagietka-z-maslem-czosnkowym#comment-22635. Odpowiadałam tam na podobnie brzmiące pytanie.