Składniki na jedną porcję
- Pumpernikiel 1 kromka
- Margaryna (np. Benecol, Flora) 1 łyżeczka
- Polędwica drobiowa 2 plasterki
- Rzodkiewki 2 sztuki
- Sałata kilka listków
Czas wykonania: ok. 5 min.
Kanapka z polędwicą i rzodkiewką
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 164kcal |
Białko | 10.8g |
Tłuszcz | 4.4g |
Węglowodany | 24.5g |
Błonnik | 4.5g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Zastanawia mnie, dlaczego polecacie margarynę? Margaryna zawiera tłuszcze trans, masło jest zdrowsze, a i zawiera niewiele kalorii – łyżeczka na kanapkę to malutko ;)
J: niestety, nie jestem w stanie wszystkim dogodzić. Jedni uwielbiają masło, inni margarynę, kolejni nie smarują chleba niczym albo używają serka kanapkowego. Jeżeli chodzi o walory zdrowotne – w nawiasie znajduje się informacja, że wskazana jest margaryna np. Benecol, zawierająca stanole roślinne lub Flora. W obu przypadkach producenci zapewniają, że są one wolne od kwasów tłuszczowych konfiguracji trans.
Poza tym przepisy pochodzą z mojej głównej bazy, którą tworzę dla swoich pacjentów. Osoby te, często wymagają obniżenia zawartości cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów.
W takich przypadkach, w diecie należy obniżyć zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterol.
Dziękuję za pytanie i chęć rozwiania swoich wątpliwości – do tego jak najbardziej służą komentarze.
Moja rada dla wszystkich czytających: proszę spożywać taki rodzaj tłuszczu, który będzie najkorzystniej wpływał na organizm w Waszym obecnym stanie fizjologicznym.
ja bym do tego dodała ogórka, pomidora, szczypiorek\
co pani sądzi o takim połączeniu?
Ogórek zawiera enzym zwany askorbinazą, który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C (kwasu askorbinowego). Czyli spożywając w jednym momencie świeżego ogórka i pomidora (który zawiera wit. C), można się spodziewać zmniejszenia jej zawartości.
To połączenie nie jest szkodliwe dla organizmu, po prostu zubożone w witaminę C.
Z drugiej jednak strony ilość witaminy C zawarta w pomidorze nie jest zbyt duża, więc straty witaminy C nie będą miały większego znaczenia.
A w związku z tym, że urozmaicenie (smakowe, kolorystyczne itd…) jest równie ważne, od czasu do czasu można taki sposób przyjąć.
Dobrym pomysłem na unieczynnienie enzymu oraz „zaoszczędzenie” tej witaminy, będzie skropienie powyższych warzyw sokiem z cytryny lub zamiast ogórków świeżych dodanie kwaszonych.