Składniki na jedną porcję
- Filet z pstrąga 1 sztuka (ok. 100g)
- Czosnek 2 ząbki
- Cytryna połówka dużej lub 1 mała sztuka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Sól, pieprz świeżo zmielony
- Ziemniaki 2 średnie
- Pomidor 1 średni
Sposób przyrządzania
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok 180°C.
- Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Miażdżymy ząbki czosnku.
- Kroimy 2 plasterki cytryny, z reszty wyciskamy sok.
- Fileta nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek.
- Umieszczamy w niej rybę i zawijamy.
- Pieczemy ok. 30 minut.
- W międzyczasie gotujemy ziemniaki obrane lub w mundurkach.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Pstrąga wyjmujemy z folii, układamy na talerzu wraz z plasterkami cytryny.
- Dokładamy ziemniaki i surówkę z pomidora.
Moje rady
- Jeżeli lubimy pieczone ziemniaki, możemy równocześnie razem z rybą włożyć je do piekarnika. Jednak, żeby były dopieczone – musimy pokroić je w cienkie plasterki i włożyć do naczynia żaroodpornego (łyżeczką oliwy smarujemy dno) lub najpierw lekko podgotowujemy je w wodzie, a później kroimy lub całe wkładamy do folii aluminiowej.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 432kcal |
Białko | 24g |
Tłuszcz | 20.2g |
Węglowodany | 44.2g |
Błonnik | 5.2g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Tak się zastanawiam i liczę i wydaję mi się, że niemożliwe, żeby tak przygotowana ryba miała 432 kalorie. Przecież poza rybką i oliwą reszta składników praktycznie nie ma kalorii (odliczyłam ziemniaki).
Wartość energetyczna została prawidłowo obliczona – na podstawie wszystkich składników tworzących całościowe danie.
Filet z pstrąga 160kcal
Czosnek 15kcal
Cytryna 29kcal
Oliwa z oliwek 82kcal
Ziemniaki 116kcal
Pomidor 26kcal
W sumie wyszło 427kcal + te śladowe ilości kalorii z przypraw.
Nie rozumiem dlaczego tak zadziwiło to Magdę
szpetot- bo ona odliczyła ziemniaki. to chyba dlatego;D
Witam, wlasnie zrobilem, wszystkim smakowało ;)
Proponuje jeszcze tylko ładnie udekorować i jest ekstra :)
Polecam!