drukuj

Płatki ryżowe z malinami, jagodami i słonecznikiem

Płatki ryżowe z malinami, jagodami i słonecznikiem

Składniki na jedną porcję

Płatki ryżowe z malinami, jagodami i słonecznikiem
  • Płatki ryżowe pół szklanki
  • Mleko 0,5% 1 szklanka
  • Maliny garść
  • Czarne jagody garść
  • Słonecznik 1 łyżka

Sposób przyrządzania

  • Płatki ryżowe wrzucamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień.
  • Owoce myjemy, odkładamy kilka sztuk malin i jagód.
  • Owoce wkładamy do garnka z mlekiem.
  • Dodajemy słonecznik.
  • Mieszamy, zdejmujemy z palnika, zostawiamy jeszcze przez kilka minut.
  • Wykładamy do miseczki, dekorujemy owocami.

Moje rady

  • Słonecznik najlepiej smakuje uprażony na suchej patelni lub w piekarniku – w takiej postaci najlepiej posypać nim gotowe płatki znajdujące się w miseczce.

Czas wykonania: ok. 10 min.

Płatki ryżowe z malinami, jagodami i słonecznikiem

Alternatywny sposób podania


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 350kcal
Białko 14.1g
Tłuszcz 6.1g
Węglowodany 65.4g
Błonnik 8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , dodano: 02.09.2009

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarze 2

  1. Justyna pisze:

    Zdrowo i smacznie. Uwielbiam połączenie jagód i malin. Pycha

  2. izabela pisze:

    Ja również uwielbiam połączenie tych owoców. A teraz jest idealny okres na wykorzystanie takiego zestawu, bo niebawem będzie trzeba dla zaspokojenia smaku korzystać z mrożonek :)

Zostaw komentarz