drukuj

Pierś z indyka z pomarańczowym ryżem

Pierś z indyka z pomarańczowym ryżem

Składniki na jedną porcję

Pierś z indyka z pomarańczowym ryżem
  • Pierś z indyka 100g
  • Ryż pełnoziarnisty 3 łyżki
  • Pomidor 1 średni
  • Oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Natka zielonej pietruszki 1 łyżka
  • Kurkuma 1 płaska łyżeczka
  • Curry

Sposób przyrządzania

  • Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy.
  • Pierś z indyka kroimy w kostkę (wychodzi około 25 kosteczek), posypujemy curry, odstawiamy.
  • Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i łyżkę oliwy z oliwek.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu zostawiamy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Na płaskim talerzu wykładamy usmażone, aromatyczne kawałki mięsa, pomidory z czosnkiem oraz pomarańczowy ryż, który posypujemy pietruszką. Możemy udekorować zielonymi listkami pietruszki.

Moje rady

  • Dla osób z wrażliwym żołądkiem pomidory przed pokrojeniem w kostkę sparzamy wrzącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę.
  • Z doświadczenia polecam ryż pełnoziarnisty firmy Uncle Bens. Krótko się gotuje (ok. 10 min., po ugotowaniu nie skleja się i jest przede wszystkim bardzo smaczny).
  • Aby uzyskać ryż o barwie żółtej, dodajemy pół płaskiej łyżeczki kurkumy.
  • Większą ilość pietruszki możemy umyć, pokroić lub posiekać, przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Czas wykonania: ok. 25min. Pierś z indyka w przyprawach

Pierś z indyka w przyprawach

Pierś z indyka na patelni

Pierś z indyka na patelni


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 359kcal
Białko 24.6g
Tłuszcz 12g
Węglowodany 40.3g
Błonnik 3.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , dodano: 01.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

1 odpowiedź

  1. Joanna pisze:

    Ahh jedno z moich ukochanych dań:) uwielbiam curry i zółty ryż. Świetny i banalny pomysł na pomidory! Ja jeszcze czasem zgrzeszę i dodaję łyżkę sosu czosnkowego:)

Zostaw komentarz