Składniki na jedną porcję
- Pierś z indyka 100g
- Ryż pełnoziarnisty 3 łyżki
- Pomidor 1 średni
- Oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Natka zielonej pietruszki 1 łyżka
- Kurkuma 1 płaska łyżeczka
- Curry
Sposób przyrządzania
- Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy.
- Pierś z indyka kroimy w kostkę (wychodzi około 25 kosteczek), posypujemy curry, odstawiamy.
- Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i łyżkę oliwy z oliwek.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a następnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu zostawiamy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na płaskim talerzu wykładamy usmażone, aromatyczne kawałki mięsa, pomidory z czosnkiem oraz pomarańczowy ryż, który posypujemy pietruszką. Możemy udekorować zielonymi listkami pietruszki.
Moje rady
- Dla osób z wrażliwym żołądkiem pomidory przed pokrojeniem w kostkę sparzamy wrzącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę.
- Z doświadczenia polecam ryż pełnoziarnisty firmy Uncle Bens. Krótko się gotuje (ok. 10 min., po ugotowaniu nie skleja się i jest przede wszystkim bardzo smaczny).
- Aby uzyskać ryż o barwie żółtej, dodajemy pół płaskiej łyżeczki kurkumy.
- Większą ilość pietruszki możemy umyć, pokroić lub posiekać, przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Pierś z indyka w przyprawach
Pierś z indyka na patelni
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 359kcal |
Białko | 24.6g |
Tłuszcz | 12g |
Węglowodany | 40.3g |
Błonnik | 3.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Ahh jedno z moich ukochanych dań:) uwielbiam curry i zółty ryż. Świetny i banalny pomysł na pomidory! Ja jeszcze czasem zgrzeszę i dodaję łyżkę sosu czosnkowego:)