Składniki
- Składniki na 18 sztuk pierogów leniwych (do dania wykorzystujemy 5 sztuk):
- Mąka pełnoziarnista 3 zboża 70 g + około 30 g do podsypywania (ilość będzie uzależniona między innymi od wilgotności sera)
- Twaróg półtłusty 200 g
- Jajo klasa wagowa L 1 sztuka
- Sól szczypta
- Mus; składniki na 1 porcję
- Truskawki około połowy szklanki
- Maliny około połowy szklanki
- Jagody około połowy szklanki
- Jogurt naturalny o zawartości tłuszczu do 2 % 2 łyżki
Sposób przyrządzania
- Pierogi:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Twaróg dobrze rozgniatamy (np. widelcem, w maszynce, pałką do ciasta, praską do ziemniaków).
- Do miski wkładamy twaróg, żółtka oraz mąkę (70 g).
- Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy składniki.
- Ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką (30 g; ewentualnie mieć w zasięgu dodatkową ilość) i ugniatamy, aż ciasto będzie na tyle zwarte, aby uformować z niego wałeczki. Optymalnie, aby nie przekraczać za mocno wskazanej przeze mnie ilość mąki, ponieważ czym więcej mąki, tym pierogi twardsze i mniej smaczne.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Możemy zrobić z nich wałeczki i kroić pod skosem pierogi, bądź tak jak w moim przypadku ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami dowolne kształty.
- Kluski gotujemy w dużej ilości wody. Po kilku chwilach od wrzucenia na wrzątek, zmniejszamy ogień i czekamy, aż kluski wypłyną. Od tego momentu gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Mus:
- Owoce rozdrabniamy za pomocą blendera lub miksujemy.
- Na talerz nakładamy 5 pierogów, polewamy musem i jogurtem.
Moje rady
- Podane wartości odżywcze dotyczą 1 porcji, tj. 5 pierogów oraz musu owocowego.
- Pozostałymi pierogami możemy poczęstować rodzinę, znajomych itd… albo zamrozić je i wykorzystać w przyszłości.
- Zamiast świeżych owoców możemy użyć mrożonych lub gotowego musu niedosładzanego cukrem bądź innymi substancjami słodzącymi (ja co roku sporządzam w okresie letnim musy z podanych owoców i wykorzystuję zimą).
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 294kcal |
Białko | 20.7g |
Tłuszcz | 6.7g |
Węglowodany | 44.5g |
Błonnik | 10.5g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Wygląda smakowicie. Chyba skuszę się i w weekend wypróbuję :)
Pozdrawiam!
ale piękne, muszą być pyszne ;-)
Zgadzam się – wyglądają bardzo apetycznie i równie wyśmienicie smakują ! Zachęcam do ich sporządzenia :)
Co ja się naszukałam tego bloga… :) dzisiaj je zrobię, tyle że z żytnią razową :)
Czy ser półtłusty można zastąpić chudym?
@Oliwia: Tak, oczywiście.