Składniki na jedną porcję
- Makaron razowy – najlepiej świderki 50g około pół szklanki
- Cukinia np. żółta 1 mała lub 1 szklanka startej ok. 100g
- Ser Capri lub Capresi (ser typu włoskiego) 50g ¼ krążka Capri
- Słonecznik 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Sól kilka szczypt
- Bazylia kilka listków porwanych + 2 do dekoracji
Sposób przyrządzania
- Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy al dente.
- W międzyczasie obieramy cukinię, ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Solimy.
- Na rozgrzanej, suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund prażymy słonecznik. Przekładamy do miseczki.
- Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, po minucie wrzucamy cukinię, po chwili zmniejszamy ogień i pod przykrywką dusimy kilka minut.
- Dodajemy słonecznik, odcedzony makaron, delikatnie mieszamy.
- Posypujemy pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii.
- Przełożone na talerz danie dekorujemy listkami bazylii.
Makaron z cukinią i serem typu włoskiego
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 397kcal |
Białko | 18.2g |
Tłuszcz | 16.6g |
Węglowodany | 46.1g |
Błonnik | 5.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
świetne przepisy, cieszę się że znalazłam ta stronkę :)
Z mozzarellą też jest pyszne :)
Myślę czy pasowałaby tu łyżka przecieru/sosu pomidorowego i odrobina jakichś przypraw.
Dzisiaj przygotowałam sobie to danie na obiad, ale zamiast sera Capri, za którym nie przepadam, użyłam sera typu feta. Jestem zachwycona! W smaku dość oryginalne, ale przypadło mi do gustu, a chrupiące pesteczki słonecznika – bajka :)