drukuj

Makaron z cukinią i serem typu włoskiego

Składniki na jedną porcję

  • Makaron razowy – najlepiej świderki 50g około pół szklanki
  • Cukinia np. żółta 1 mała lub 1 szklanka startej ok. 100g
  • Ser Capri lub Capresi (ser typu włoskiego) 50g ¼ krążka Capri
  • Słonecznik 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • Sól kilka szczypt
  • Bazylia kilka listków porwanych + 2 do dekoracji

Sposób przyrządzania

  • Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy al dente.
  • W międzyczasie obieramy cukinię, ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Solimy.
  • Na rozgrzanej, suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund prażymy słonecznik. Przekładamy do miseczki.
  • Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, po minucie wrzucamy cukinię, po chwili zmniejszamy ogień i pod przykrywką dusimy kilka minut.
  • Dodajemy słonecznik, odcedzony makaron, delikatnie mieszamy.
  • Posypujemy pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii.
  • Przełożone na talerz danie dekorujemy listkami bazylii.
Czas wykonania: ok. 25 min.

Makaron z cukinią i serem typu włoskiego


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 397kcal
Białko 18.2g
Tłuszcz 16.6g
Węglowodany 46.1g
Błonnik 5.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , dodano: 10.10.2009

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarze 3

  1. brygida35 pisze:

    świetne przepisy, cieszę się że znalazłam ta stronkę :)

  2. Arch pisze:

    Z mozzarellą też jest pyszne :)
    Myślę czy pasowałaby tu łyżka przecieru/sosu pomidorowego i odrobina jakichś przypraw.

  3. edytaha pisze:

    Dzisiaj przygotowałam sobie to danie na obiad, ale zamiast sera Capri, za którym nie przepadam, użyłam sera typu feta. Jestem zachwycona! W smaku dość oryginalne, ale przypadło mi do gustu, a chrupiące pesteczki słonecznika – bajka :)

Zostaw komentarz