drukuj

Makaron pełnoziarnisty z pesto

Składniki na jedną porcję

Sposób przyrządzania

  • Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy al’ dente około 10min.
  • W międzyczasie na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory wraz z sosem z puszki, łopatką lekko je rozgniatamy, dodajemy pesto. Dusimy po przykryciem około 8 minut.
  • Na tarce trzemy ser żółty.
  • Na makaron znajdujący się na talerzu, polewamy gotowy sos, a następnie posypujemy wiórkami sera.
  • Dekorujemy ziołami. Smacznego

Moje rady

  • Ekspresowe i łatwe wykonanie. Dobór składników, które zawsze możemy mieć w szafce kuchennej (oprócz sera wymagającego przechowywania w lodówce) pozwala na sporządzenie potrawy zawsze wtedy, kiedy „goni nas czas”. Gdy przyjdą goście, którym będzie burczeć w brzuszku warto zaproponować im to danie jako przystawkę przed kolejnym lub potraktować jako danie główne dodając np. tuńczyka z puszki.
  • Aby makaron podczas gotowania nie sklejał się, warto dodać łyżeczkę oliwy lub oleju.
  • Możemy użyć pesto o dowolnym smaku.
  • Ser żółty możemy zastąpić parmezanem.
  • Można również użyć świeżych pomidorów lub też pokrojonych z puszki.
  • Osobiście od wielu lat unikam dodawania soli do potraw, ale jeżeli ktoś nie wyobraża sobie smaku takiej potrawy może sobie przyprawić do smaku.
Czas wykonania: ok. 20 min. Gotowy makaron z serem

Gotowy makaron posypany serem


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 481kcal
Białko 16.1g
Tłuszcz 26.7g
Węglowodany 45.6g
Błonnik 5.6g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , dodano: 02.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Zostaw komentarz