Składniki na jedną porcję
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty pszenny 50g (np. Lubella)
- Pesto z bazylii 2 łyżki (np. goccia d’oro)
- Połowa puszki pomidorów (najlepiej w sosie lub soku pomidorowym) 200g
- Żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka
- Oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżeczka
- Zioła do dekoracji, np.: bazylia, oregano
Sposób przyrządzania
- Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy al’ dente około 10min.
- W międzyczasie na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory wraz z sosem z puszki, łopatką lekko je rozgniatamy, dodajemy pesto. Dusimy po przykryciem około 8 minut.
- Na tarce trzemy ser żółty.
- Na makaron znajdujący się na talerzu, polewamy gotowy sos, a następnie posypujemy wiórkami sera.
- Dekorujemy ziołami. Smacznego
Moje rady
- Ekspresowe i łatwe wykonanie. Dobór składników, które zawsze możemy mieć w szafce kuchennej (oprócz sera wymagającego przechowywania w lodówce) pozwala na sporządzenie potrawy zawsze wtedy, kiedy „goni nas czas”. Gdy przyjdą goście, którym będzie burczeć w brzuszku warto zaproponować im to danie jako przystawkę przed kolejnym lub potraktować jako danie główne dodając np. tuńczyka z puszki.
- Aby makaron podczas gotowania nie sklejał się, warto dodać łyżeczkę oliwy lub oleju.
- Możemy użyć pesto o dowolnym smaku.
- Ser żółty możemy zastąpić parmezanem.
- Można również użyć świeżych pomidorów lub też pokrojonych z puszki.
- Osobiście od wielu lat unikam dodawania soli do potraw, ale jeżeli ktoś nie wyobraża sobie smaku takiej potrawy może sobie przyprawić do smaku.
Gotowy makaron posypany serem
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 481kcal |
Białko | 16.1g |
Tłuszcz | 26.7g |
Węglowodany | 45.6g |
Błonnik | 5.6g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl