Składniki na jedną porcję
- Cielęcina 100g
- Papryka czerwona mała lub połowa średniej wielkości
- Papryka zielona mała lub połowa średniej wielkości
- Papryka żółta mała lub połowa średniej wielkości
- Pomidor 1 sztuka średniej wielkości
- Cebula 1 średniej wielkości
- Oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
- Czosnek: ząbek
- Przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
- Ryż parboiled 2 łyżki
Sposób przyrządzania
- Gotujemy ryż.
- Mięso kroimy w kosteczkę (ok. 25 kawałeczków).
- Podsmażamy przez kilka minut na łyżeczce oliwy, podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
- W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce oliwy.
- Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.
- Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
- Dokładamy uduszone kawałki mięsa, wyciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 min. (długość czasu uzależniona jest od tego, jak jędrne chcemy uzyskać warzywa).
- Na talerz wykładamy gotowe leczo oraz ryż, dekorujemy np. listkami pietruszki.
Moje rady
- Możemy również użyć innego mięsa – ważne, żeby było dobrej jakości i chude.
- Zamiast mięsa możemy użyć chudej wędliny, np. polędwicy drobiowej.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 388kcal |
Białko | 26.2g |
Tłuszcz | 14.1g |
Węglowodany | 42.2g |
Błonnik | 5.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
rewelacja!!! bardzo smaczne a za Waszą robotę powinniście zostać nagrodzeni
Dziękujemy za miłe słowa. Cieszymy się, że danie smakowało i polecamy wypróbować kolejne :)
a ja mam takie pytanie – czy to mają być dwie łyżki ugotowanego, czy 'surowego’ ryżu ?
W składzie znajduje się ryż surowy, który później należy ugotować (info w sposobie przyrządzania dania).
Wypróbowane, wyśmienite, polecam :)
Moja mama korzysta z tej stronki, to jej inspiracja. Teraz to mamy naprawdę smaczne jedzenie w domu:)
Bardzo się cieszę, że powyższe danie Wam smakowało. Dla kolejnego uszczęśliwienia podniebienia, proponuję wersję z piersią kurczaka. Przy czym mięso warto na kilka godzin przed sporządzeniem połączyć z przyprawami, tłuszczem roślinnym (później już nie dodawać), czosnkiem itd…
na pewno pyszne, muszę kiedyś zrobić. Ale ja bym dla siebie dodała więcej mięsa :)
A mnie ciekawi ile będzie miała ta potrawa kalorii bez ryżu ?
Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło super :))))! Czekam z niecierpliwością na wiecej przepisów:).Pozdrawiam
A na ile osób jest to danie ? :) Pozdrawiam.
@Olka: Wartości odżywcze podane są dla składników z przepisu. Sama musisz zdecydować, czy taka porcja będzie dla Ciebie wystarczająca, czy podzielisz się nią np. z bliskimi :)