
Składniki na jedną porcję

- Kasza gryczana palona lub niepalona 3 – 4 łyżki surowej (ok. 50 g) = połowa woreczka
- Twaróg półtłusty mielony (lub rozdrobniony np. widelcem lub blenderem) 2 łyżki
- Cebula kilka plasterków
- Jajko klasa wagowa S lub M 1 sztuka
- Zarodki pszenne 1 – 2 łyżki
- Otręby – dowolny rodzaj (np. pszenne, owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe lub ich mix) 1 – 2 łyżki
- Tłuszcz roślinny wysokiej jakości, np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy 2 łyżeczki + kilka kropel
- Dowolne przyprawy, np. mieszanka 18 ziół bez soli i pieprzu, szczypta soli, świeżo zmielony kolorowy pieprz
- Pomidor 1 mały lub 3 – 6 pomidorków koktajlowych (w zależności od wielkości)
- Sałata kilka listków oraz zielenina, np. natka pietruszki, koperek, świeże zioła typu bazylia, rzeżucha.
Sposób przyrządzania
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C.
- Gotujemy kaszę gryczaną.
- Cebulę drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię teflonową lub nieprzywierającą, dodajemy 1 łyżeczkę tłuszczu oraz cebulę
- Smażymy do momentu zeszklenia się jej.
- W misce łączymy kaszę z twarogiem, dodajemy cebulę, przyprawy, jajko, dużą ilość posiekanej zieleniny.
- Składniki dokładnie łączymy ze sobą, formujemy kotleciki.
- Do miski wsypujemy zarodki pszenne i otręby, obtaczamy kotleciki.
- W naczyniu żaroodpornym dno smarujemy kilkoma kroplami tłuszczu roślinnego.
- Układamy kotlety, polewamy je drugą łyżeczką oliwy, przykrywamy.
- Pieczemy ok. 30 minut.
- Na talerzu układamy kotlety oraz pokrojonego w dowolny sposób pomidora.
Moje rady

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 448kcal |
Białko | 26.5g |
Tłuszcz | 18.9g |
Węglowodany | 53.1g |
Błonnik | 10.4g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
uwielbiam wasze strony:) dokładne i przyjemne:)
pozdrawiam!
A czemu niepalona? Jest lepsza?
To jest moja propozycja :) Warto wprowadzać urozmaicenia smakowe. Oczywiście można ją zastąpić paloną.
Różnica pomiędzy obiema kaszami polega na tym, że podczas prażenia część labilnych witamin z grupy B ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury, natomiast w pozytywnym aspekcie, proces prażenia wpływa na wzrost zawartości rutyny (związku przeciwutleniającego) w ziarniakach.
Czy to kcal sa podawane na jednego kotleta czy na te 4 ?
Kotlety wychodzą bardzo dobre, polecam wszystkim ten przepis!:)
Ja robiłam takie kotlety z zółtym serem ale z twarogiem moga być bardziej intersujące :) Wkrótce zrobie
Czy te kalorie są do jednego kotleta czy jakieś porcji?
Ja dodaję miętę. Zawsze jednak smażyłam na patelni. Spróbuję następnym razem inaczej :)
Te 3 łyżki kaszy dotyczą ugotowanego czy suchego produktu?
Nie jestem Panią Izabelą, ale odpowiem:
@lala: Te kcal dotyczą porcji, czyli dwóch kotletów (mi przynajmniej z powyższego, nieco zmodyfikowanego przepisu ;) wyszły 2 spore kotlety)
@ola: Te 3 łyżki dotyczą kaszy nieugotowanej
jedna z pyszniejszych rzeczy jakie jadłam, latwe w przygotowaniu i mega mega mega smaczne:))))rewelacja
Dziewczyny jajko (1/2) tzn? dodajemy surowe czy ugotowane i pół porcji ? Bo nie bardzo rozumiem ….
kcal sa dla porcji czy dla calosci?
W dniu dzisiejszym zmodyfikowałam przepis na bardziej przejrzysty.
@Domka: w poprzednim przepisie użycie 1/2 jajka było rzeczywiście niepraktycznie. Dodaj po prostu najmniejsze jakie masz w lodówce :)
@Aneta: wartość energetyczna dotyczy składników z przepisu, czyli w tym przypadku 1 porcji.