Składniki na dwie porcje
- Ziemniaki 4 średnie
- Ser Capri lub Capresi (ser typu włoskiego) 140 g (połowa krążka Capresi)
- Mąka pszenna graham typ 1850 połowa szklanki
- Żółtko 1 sztuka
- Sól morska kilka szczypt
- Sałata np. dębolistna
Sposób przyrządzania
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
- W międzyczasie przygotowujemy dodatkowe składniki: odmierzamy mąkę, wybijamy jajko, aby uzyskać żółtko, myjemy sałatę. Możemy przygotować również jakąś sałatkę lub surówkę lub po prostu pokroić kiszonego ogórka albo pomidora jako dodatek do kopytek.
- Ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
- Na stolnicę wysypujemy ziemniaki, dodajemy ser, kilkoma energicznymi ruchami łączymy składniki.
- Dodajemy żółtko, sól oraz połowę mąki. Wyrabiamy ciasto.
- Ponownie dodajemy mąkę.
- Formujemy kulę, którą następnie dzielimy na cztery części.
- Każdą część rolujemy na stolnicy, tworząc dość grube wałeczki.
- Z wałeczka odcinamy nożem 3 romby (w sumie wychodzi 12 sztuk).
- Kopytka wrzucamy do wrzącej wody.
- Gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy 1- 2 minuty i wyciągamy łyżka cedzakową.
- Gotowe kopytka układamy na talerzu pokrytym sałatą i podajemy z wcześniej przygotowanymi dodatkami warzywnymi.
Moje rady
- Możemy również wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu lub z poprzedniego dnia.
- Do garnka z gotującą się wodą warto dodać łyżkę tłuszczu roślinnego, zapobiegnie to sklejaniu się kopytek.
Do ugotowanych, rozgniecionych i przestudzonych ziemniaków dodajemy ser.
Dokładnie mieszamy ziemniaki z serem.
Dodajemy mąkę i żółtko, solimy i jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki
Z dobrze wymieszanej masy formujemy kulę.
Kulę dzielimy na 3-4 równe porcje.
Każdą porcję delikatnie wałkujemy dłonią do uzyskania kształtu pokazanego na zdjęciu.
A następnie dzielimy nożem na kilkucentymetrowe kawałki, które wrzucamy na kilka minut (do wypłynięcia) do wrzącej osolonej wody.
Ugotowane kopytka bardzo ładnie prezentują się na dębolistnej sałacie.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 777kcal |
Białko | 33.1g |
Tłuszcz | 27.3g |
Węglowodany | 110.2g |
Błonnik | 11.6g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Mam pytanie, czy kaloryczność dotyczy jednej porcji, czy całości – dwóch porcji?
Witam serdecznie,
Od momentu ukazania się przepisu, kilkakrotnie sporządzałam kopytka z serem typu włoskiego z dodatkiem różnych rodzajów mąk. Stwierdziłam, że najsmaczniejsze są z zastosowaniem mąki pszennej graham. W związku z tym, zmodyfikowałam w dniu dzisiejszym przepis oraz wartość odżywczą i energetyczną.
Odpowiadając na pytanie – kaloryczność podawana jest dla składników z przepisu, czyli w tym przypadku dla 2 porcji.
Izabela
A ile średniej wielkości sztuk (oczywiście mniej więcej) mogę się spodziewać ze składników podanych w przepisie? Bo porcja porcji nie równa ;-) Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jest napisane, że wychodzi w sumie 12…