drukuj

Kopytka z serem typu włoskiego

Kopytka z Ricottą

Składniki na dwie porcje

Kopytka czekające na gotowanie
  • Ziemniaki 4 średnie
  • Ser Capri lub Capresi (ser typu włoskiego) 140 g (połowa krążka Capresi)
  • Mąka pszenna graham typ 1850 połowa szklanki
  • Żółtko 1 sztuka
  • Sól morska kilka szczypt
  • Sałata np. dębolistna

Sposób przyrządzania

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
  • W międzyczasie przygotowujemy dodatkowe składniki: odmierzamy mąkę, wybijamy jajko, aby uzyskać żółtko, myjemy sałatę. Możemy przygotować również jakąś sałatkę lub surówkę lub po prostu pokroić kiszonego ogórka albo pomidora jako dodatek do kopytek.
  • Ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
  • Na stolnicę wysypujemy ziemniaki, dodajemy ser, kilkoma energicznymi ruchami łączymy składniki.
  • Dodajemy żółtko, sól oraz połowę mąki. Wyrabiamy ciasto.
  • Ponownie dodajemy mąkę.
  • Formujemy kulę, którą następnie dzielimy na cztery części.
  • Każdą część rolujemy na stolnicy, tworząc dość grube wałeczki.
  • Z wałeczka odcinamy nożem 3 romby (w sumie wychodzi 12 sztuk).
  • Kopytka wrzucamy do wrzącej wody.
  • Gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy 1- 2 minuty i wyciągamy łyżka cedzakową.
  • Gotowe kopytka układamy na talerzu pokrytym sałatą i podajemy z wcześniej przygotowanymi dodatkami warzywnymi.

Moje rady

  • Możemy również wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu lub z poprzedniego dnia.
  • Do garnka z gotującą się wodą warto dodać łyżkę tłuszczu roślinnego, zapobiegnie to sklejaniu się kopytek.
Czas wykonania: ok. 50 min. Dodawanie Ricotty

Do ugotowanych, rozgniecionych i przestudzonych ziemniaków dodajemy ser.

Mieszanie

Dokładnie mieszamy ziemniaki z serem.

Mieszanie mąki

Dodajemy mąkę i żółtko, solimy i jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki

Tworzenie kuli

Z dobrze wymieszanej masy formujemy kulę.

Kulę dzielimy na 3-4 porcje

Kulę dzielimy na 3-4 równe porcje.

Każdą porcję delikatnie wałkujemy dłonią.

Każdą porcję delikatnie wałkujemy dłonią do uzyskania kształtu pokazanego na zdjęciu.

A następnie dzielimy nożem na kilkucentymetrowe kawałki.

A następnie dzielimy nożem na kilkucentymetrowe kawałki, które wrzucamy na kilka minut (do wypłynięcia) do wrzącej osolonej wody.

Gotowe kopytka

Ugotowane kopytka bardzo ładnie prezentują się na dębolistnej sałacie.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 777kcal
Białko 33.1g
Tłuszcz 27.3g
Węglowodany 110.2g
Błonnik 11.6g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , , dodano: 11.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarze 4

  1. XXX pisze:

    Mam pytanie, czy kaloryczność dotyczy jednej porcji, czy całości – dwóch porcji?

  2. izabela pisze:

    Witam serdecznie,
    Od momentu ukazania się przepisu, kilkakrotnie sporządzałam kopytka z serem typu włoskiego z dodatkiem różnych rodzajów mąk. Stwierdziłam, że najsmaczniejsze są z zastosowaniem mąki pszennej graham. W związku z tym, zmodyfikowałam w dniu dzisiejszym przepis oraz wartość odżywczą i energetyczną.
    Odpowiadając na pytanie – kaloryczność podawana jest dla składników z przepisu, czyli w tym przypadku dla 2 porcji.
    Izabela

  3. Emilia pisze:

    A ile średniej wielkości sztuk (oczywiście mniej więcej) mogę się spodziewać ze składników podanych w przepisie? Bo porcja porcji nie równa ;-) Z góry dziękuję za odpowiedź.

  4. Emma pisze:

    Jest napisane, że wychodzi w sumie 12…

Zostaw komentarz