drukuj

Kasza gryczana z Fetą

Kasza gryczana z Fetą

Składniki na jedną porcję

Kasza gryczana z Fetą
  • Kasza gryczana 3 łyżki
  • Ser typu Feta (najlepiej light 10 lub 12% tł.) 50g (ok. 1/5 opakowania)
  • Pomidory w soku lub sosie pół puszki
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki
  • Oliwki zielone 10 sztuk
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz świeżo zmielony

Sposób przyrządzania

  • Kaszę gotujemy na sypko w 6 łyżkach wody na wolnym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypaliła.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy pomidorki wraz z sosem i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę, oliwki oraz pieprz. Mieszamy.
  • Ser kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy.
  • Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy patelnię z kuchenki.
  • Na ugotowaną kaszę polewamy sos z Fetą.
  • Dekorujemy zieleniną

Czas wykonania: ok. 20 min.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 396kcal
Białko 16.6g
Tłuszcz 16.2g
Węglowodany 52.2g
Błonnik 6.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , dodano: 31.08.2009

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 7

  1. Polecam kaszę gryczaną niepaloną , zawiera więcej minerałów i witamin i jest delikatniejsza w smaku
    ps. Super stronka :)

  2. Izabela pisze:

    Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jaka jest różnica pomiędzy obiema kaszami, przeczytajcie proszę moją opinię pod zdjęciem znajdującą się w tym linku: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanej-kaszy-gryczanej

  3. Magducha pisze:

    uwielbiam to „co nieco” ;)

  4. makaron pisze:

    Czy z trzech łyżek kaszy rzeczywiście wychodzi taka ilość jak na zdjęciu?

  5. Izabela pisze:

    @makaron : Zdjęcia potraw przedstawione na zdroweconieco.pl, nie zawsze odzwierciedlają podaną ilość składników dla danego przepisu. W tym przypadku również tak jest.

  6. max pisze:

    nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania!

  7. Izabela pisze:

    @max: w przypadku gotowania tak małej ilości kaszy, bezpieczniej będzie gdy ją przemieszamy w trakcie gotowania. Jednak nie jest to obowiązek i nie musisz tego czynić osobiście. Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz