Składniki na jedną porcję
- Kasza gryczana 3 łyżki
- Ser typu Feta (najlepiej light 10 lub 12% tł.) 50g (ok. 1/5 opakowania)
- Pomidory w soku lub sosie pół puszki
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki
- Oliwki zielone 10 sztuk
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie
- Pieprz świeżo zmielony
Sposób przyrządzania
- Kaszę gotujemy na sypko w 6 łyżkach wody na wolnym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypaliła.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy pomidorki wraz z sosem i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodajemy odsączoną kukurydzę, oliwki oraz pieprz. Mieszamy.
- Ser kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy.
- Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy patelnię z kuchenki.
- Na ugotowaną kaszę polewamy sos z Fetą.
- Dekorujemy zieleniną
Czas wykonania: ok. 20 min.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 396kcal |
Białko | 16.6g |
Tłuszcz | 16.2g |
Węglowodany | 52.2g |
Błonnik | 6.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Polecam kaszę gryczaną niepaloną , zawiera więcej minerałów i witamin i jest delikatniejsza w smaku
ps. Super stronka :)
Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jaka jest różnica pomiędzy obiema kaszami, przeczytajcie proszę moją opinię pod zdjęciem znajdującą się w tym linku: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanej-kaszy-gryczanej
uwielbiam to „co nieco” ;)
Czy z trzech łyżek kaszy rzeczywiście wychodzi taka ilość jak na zdjęciu?
@makaron : Zdjęcia potraw przedstawione na zdroweconieco.pl, nie zawsze odzwierciedlają podaną ilość składników dla danego przepisu. W tym przypadku również tak jest.
nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania!
@max: w przypadku gotowania tak małej ilości kaszy, bezpieczniej będzie gdy ją przemieszamy w trakcie gotowania. Jednak nie jest to obowiązek i nie musisz tego czynić osobiście. Pozdrawiam :)