Składniki na jedną porcję
- Kasza gryczana 3 łyżki
- Ser Camembert light 12% tł. pół krążka (60g)
- Pomidory w soku lub sosie pół puszki
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki
- Oliwki zielone 10 sztuk
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Pieprz świeżo zmielony
- Zielenina do dekoracji
Sposób przyrządzania
- Kaszę gotujemy na sypko w 6 łyżkach wody na wolnym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypaliła.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy pomidorki wraz z sosem i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodajemy odsączoną kukurydzę, oliwki oraz pieprz. Mieszamy.
- Ser kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy.
- Gdy ser zacznie się topić, zdejmujemy patelnię z kuchenki.
- Na ugotowaną kaszę polewamy sos z Camembertem.
- Dekorujemy zieleniną
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 416kcal |
Białko | 22.3g |
Tłuszcz | 17.2g |
Węglowodany | 49.3g |
Błonnik | 6.6g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
i już wiem co jutro zjem na kolację :)
Pyszne-polecam!!
Pycha! Dobrze też smakuje z kaszą jęczmienną (mój mężczyzna nie lubi gryczanej). Dzisiaj dodałam o połowę mniej oliwek, zrezygnowałam z przesmażania na oliwie, a pieprz zwykły zastąpiłam ziołowym i odrobiną ziół prowansalskich. Następnym razem wypróbuję też pomidory z odrobiną czosnku :)
Super, polecam jeszcze na oliwie przed dodaniem pomidorów zeszklic troche cebulki. i dużo zieleninki :D
Czy ser camembert można zastąpić mozzarellą?
@Julita: z pewnością tak, aczkolwiek nie wiem, jak będzie się komponował smakowo z pozostałymi składnikami. Osobiście dodałabym na samym końcu.