drukuj

Spaghetti gryczane z pesto bazyliowym

Spaghetti gryczane z pesto bazyliowym

Składniki na jedną porcję

Makaron gryczany po ugotowaniu
  • Makaron gryczany 50g
  • Ser z przerostem pleśni 25g np. ¼ trójkącika „Lazur Błękitny”
  • Pomidor 1 średni lub połowa puszki pomidorów  w sosie
  • Pesto z bazylii 1 łyżka (np. goccia d’oro)
  • Oliwki zielone 5 sztuk
  • Oliwki czarne 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Sposób przyrządzania

  • Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.
  • Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką oliwy wkładamy pomidory. Smażymy 3-4 min.
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy aż do uzyskania lekkiego zagęszczonego sosu (aż odparuje część wody)
  • Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu.
  • Dokładamy pesto i dusimy jeszcze kilka minut.
  • W międzyczasie makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut.
  • Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dekorujemy czarnymi i zielonymi oliwkami.

Moje rady

  • Oliwki możemy pokroić wzdłuż na pół.
  • Do przyrządzonej potrawy nie używamy soli, ponieważ pesto oraz oliwki zawierają wystarczającą jej ilość.
Czas wykonania: ok. 20 min. Dodawanie sera pleśniowego

Dodawanie sera pleśniowego.

Gotowe danie.

Gotowe danie.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 447kcal
Białko 15.6g
Tłuszcz 24.7g
Węglowodany 43.3g
Błonnik 2.7g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , dodano: 14.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 16

  1. pini says:

    czemu znowu to samo???

  2. izabela says:

    Witam serdecznie,
    Na blogu znajduje się kilkadziesiąt przepisów. Codziennie któryś z nich pojawia się na stronie głównej. Większość przepisów ulega też co pewien czas modyfikacji, z racji tego, że przygotowując na co dzień prezentowane potrawy stwierdzam, że np. lepsza będzie mąka graham niż żytnia, zmieniam sposób przygotowania lub pojawi mi się w głowie nowa wskazówka (rada). Dlatego może się zdarzyć, że prezentowany dwa tygodnie wcześniej przepis na stronie głównej (tak jak w tym przypadku), może się pojawić ponownie. Co pewien czas ukazuje się też nowy przepis. Link do “najświeższego”: http://www.zdroweconieco.pl/gnocchi-ze-szpinakiem-i-serem-ala-ricotta.html
    Pozdrawiam i życzę przyjemnego gotowania
    Izabela

  3. marr says:

    jak podawana jest kalorycznosc? na porcje, na 100g, na calosc…??

  4. izabela says:

    Wartość energetyczna oraz odżywcza dla każdego dania znajdującego się na blogu, podawana jest dla składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy. Liczba porcji podawana jest zawsze pod głównym zdjęciem przepisu. W tym przypadku propozycja przewiduje danie dla 1 osoby.
    Izabela

  5. Natalia says:

    rewelacja! to niesamowite jak szybko można przygotować tak pyszny obiad.
    w razie problemu z zakupieniem makaronu gryczanego, świetnie sprawdza się też z mąki orkiszowej. zapewne nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu, choć nie ukrywam, że liczba kalorii troszkę przeraża:)

  6. Czarna Kijana says:

    Dlaczego przeraża? Jest to normalna ilość kalorii dla obiadu, nawet powiedziałabym, że dość mała, nadająca się dla osób odchudzających się, pomijając oczywiście ilość tłuszczu.
    Nie jadłam nigdy makaronu gryczanego, jeżeli ktoś nie ma dostępu do takich specjałów, to nada się zwykły, pełnoziarnisty makaron Lubella, który jest dostępny w wielu supermarketach i dobrych spożywczakach.
    Blog bardzo ciekawy i potrawy są baaardzo zachęcające, będę zaglądała częściej. :)

  7. Misia says:

    Czy ilość makaronu na końcowym zdjęciu odpowiada ilości podanej w przepisie tj. 50g? Mi się zawsze wydawało, że 50 g to o wiele mniej, ale mogę się mylić.

  8. izabela says:

    Zdjęcia przedstawione na zdroweconieco, nie zawsze odzwierciedlają podaną ilość składników dla danego przepisu. W tym przypadku również tak jest.

  9. Joanna says:

    Wspaniały przepis!na pewno z niego skorzystam.
    Jednakże nurtuje mnie jedno pytanie:jaką kaloryczność ma moje spaghetti?
    Bardzo proszę o Pani pomoc w tej sprawie, ponieważ sama nie umiem oszacować kaloryczności tego dania (poniżej zamieszczam przepis).
    1porcja mojego spaghetti:
    -100g mielonej piersi z indyka lub kurczaka
    -1mała puszka pomidorów
    -1średnia marchewka
    -1mała cebula
    -1ząbek czosnku
    -1łyżeczka oliwy z oliwek
    -80g makaronu spaghetti LUBELLA
    1)Najpierw podsmażam czosnek na łyżeczce oliwy(po chwili go zdejmuje , by się nie spalił).
    2)Następnie smażę cebulę.
    3)Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa i pokrojonej marchewki.
    4)Po dodaniu większości składników dodaję pomidory i czosnek.
    5)Końcowym etapem przyrządzania posiłku jest doprawienie go przyprawą włoską(bazylia ,tymianek, oregano).
    Mam jeszcze jedno pytanie , czy jeżeli kaloryczność kilku kromek chleba razowego, graham ,ze słonecznikiem lub pumpernikla odpowiada kaloryczności śniadania, czy powinnam go jeść, czy też dieta przestanie skutkować gdy będę to robić?Ile razy w tygodniu powinnam jeść takie ciemne pieczywo?

  10. izabela says:

    Joanno:
    Wartość energetyczna oraz odżywcza Twojego ulubionego spaghetti, w przybliżeniu kształtuje się w następujący sposób:
    Energia: 465 kcal / porcję
    Białko: 34,5 g / porcję
    Tłuszcz: 7 g / porcję
    Węglowodany: 90 g / porcję
    Błonnik: 9,3 g / porcję
    Pod uwagę wzięłam mięso z piersi indyka oraz spaghetti pełnoziarniste Lubella.

  11. izabela says:

    Joanno: Jeżeli chodzi o Twoje drugie pytanie, to jedną z ważniejszych zasad prawidłowego odżywiania się jest urozmaicenie. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać 55 – 60 % węglowodanów / dobę, w tym tylko 10 % cukrów prostych. Uważam, że pieczywo z mąki razowej należy codziennie wprowadzać do swojego menu, ale żeby uniknąć monotonii, do jednego posiłku – np. pierwszego śniadania, a następny / następne wzbogacić w skrobię w postaci kasz, pełnoziarnistego ryżu lub makaronu bądź wyrobów na bazie mąki z pełnego przemiału.
    Widzę, że wymieniłaś w pytaniu kilka rodzai pieczywa – czyli dbasz o jego urozmaicenie. Super!
    Polecam zajrzeć jeszcze na naszą drugą stronę http://www.ilewazy.pl Tam znajdziesz wiele rodzai pieczywa wraz z wartościami odżywczymi.

  12. Mag says:

    Dziś na obiad zrobiłam to danie z pomidorami z puszki i makaronem razowym. Szybkie i bardzo smaczne.

  13. Zuta says:

    Pani Izabelo,
    dzięki wielkie za ten przepis :) Zwykle,gdy próbowałam zrobić sos pomidorowy do spaghetti to wychodziła pomidorówka.Ten prosty przepis sprawił,że i takie beztalencie kulinarne jak ja wyczarowało smaczny obiad.
    Jednak wprowadziłam parę modyfikacji.Między innymi ser pleśniowy zastąpiłam marynowanym tofu.
    Mam nadzieję,że wkrótce ukaże się coś nowego na stronie.
    Pozdrawiam :)

  14. Domka says:

    Pani Izo, z wielką prosbą prosiłabym o nowe przepisy :) te są tak apetyczne, że chciałabym poznac wiecej mozliwości na smaczne jedzenie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  15. pamela says:

    mam pytanie czy 50 g makaronu to przed czy po ugotowaniu ? :)

  16. Izabela says:

    @pamela: “mam pytanie czy 50 g makaronu to przed czy po ugotowaniu ? :)” W przepisie należy uwzględnić 50 g suchego makaronu przed ugotowaniem.

Zostaw komentarz