Składniki na jedną porcję
- Ser Camembert 1 krążek light 12% tł.
- Jajko 1 sztuka
- Zarodki pszenne 2 łyżki
- Otręby (dowolny rodzaj) 2 łyżki
- Oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka
- Pieprz kolorowy świeżo zmielony
Sposób przyrządzania
- Ser kroimy wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
- Rozbijamy jajko, dodajemy pieprz, rozkłócamy widelcem.
- Ser maczamy w jajku.
- Na głęboki talerz wysypujemy zarodki oraz otręby.
- Obtaczamy krążki w panierce.
- Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy.
- Smażymy kotlety po dwie minuty z każdej strony.
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 5 minut.
Moje rady
- Na rynku dostępne są różne rodzaje Camembertów. Ja używam wersji light lub o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Pamiętajmy, aby bardzo dokładnie obtoczyć kotleciki. Zapobiegnie to wypływaniu podczas smażenia masy serowej.
- Podana porcja wraz z dodatkiem sałatki lub surówki może stanowić smaczny obiad, natomiast wykorzystanie połówki krążka może stanowić ciekawą odmianą śniadania lub kolacji.
- Polecam otręby 4 zbóż. Można je dostać w delikatesach lub sklepach ze zdrową żywnością… albo kupić osobno kilka rodzai otrębów i wymieszać je ze sobą.
Krążek sera camembert rozkrojony na dwa plastry
Panierka z zarodków i otrębów
Rozbijanie jajka
Camembert w panierce
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 474kcal |
Białko | 38.2g |
Tłuszcz | 29.6g |
Węglowodany | 25.2g |
Błonnik | 11.3g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Rewelacja. Palce lizać.
Dobrze komponuje się z konfiturą żurawinową ;) Stosowałam do tej pory do panierowania bułkę tartą, ale następnym razem koniecznie sprawdzę z otrębami :)
Opcja z otrębami i zarodkami jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale również dostarcza cennego błonnika pokarmowego, który pełni ważne funkcje regulujące w naszym organizmie.
wyglądają znakomicie ale przyznam się że trochę kalorycznie. jak myślicie co można byłoby zamienić, aby powstał również smaczny ale mniej kaloryczny posiłek?
Czy zamiast smażyc na oliwie z oliwek, można wstawić do piekarnika?
Ja myślę, że można, piekłam już wiele rzeczy w panierce bez dodatku tłuszczu i wszystko zawsze wychodziło pyszne- panierka była chrupka i takie potrawy w niczym nie ustępowały smażonym. Jeśli komuś bardzo zależy na kaloriach, może też serki obtoczyć w samym białku jaja, które jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż żółtko.
Właśnie zrobiłam coś takiego – jedną połowę zjadł mąż, drugą ja, i do tego pyszna sałatka – dietetyczna! A ser – coś pysznego, obtoczyłam go w samym białku i otrębach.
świetny przepis, dziękuję ;)
przed chwilą zrobiłam, połowę zjadłam sama, drugie pół krążka dostał tata :)
świetne komponuje się z surówką z kiszonej kapusty polecam
Żeby zaoszczędzić kalorie na tłuszczu do smażenia robię tak: daję dosłownie kroplę oleju/oliwy i nagrzewam, potem to wycieram ręcznikiem papierowym i już nie przywiera :] trzeba mieć tylko w miarę dobrą patelnię. Też idealna opcja do omletów.
Co do dania, to też kiedyś w bułce tartej obtaczałam lub w samym jajku, ale opcja z otrębami i zarodkami jest dużo zdrowsza, przy najbliżeszej okazji na pewno wypróbuję!
Czy Pani,Pani Izabelo poleca takie danie na zachowanie szczupłej sylwetki? Czy jest ono zdrowe? Czy jeśli użyję zwykłego sera pleśniowego to różnica w kaloryczności będzie znacząca?
@Zuta: szczupła sylwetka = prawidłowy styl życia. W swoich przepisach często pokazuję, że wykorzystując odpowiednie wymienniki w żywności, możemy cieszyć się smakiem oraz nie musimy obawiać się nadprogramowych kilogramów oraz chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Jednak pokazane tu ilości, a tym samym wartości energetyczne i odżywcze nie są uniwersalne dla każdego i należy dopasować je w sposób indywidualny. Moim zamierzeniem jest wskazanie właściwej drogi wiodącej na zdrowy szlak :)
Porównajmy mój przepis do typowego camemberta smażonego podawanego w większości restauracji (bez dodatków):
Restauracja: ser Camembert o zawartości tłuszczu 24 % ZdrowecoNieco: ser Camembert light 12% tł.
Restauracja: bułka tarta ZdrowecoNieco: zarodki pszenne; otręby
Restauracja: smażenie na głębokim tłuszczu ZdrowecoNieco: oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka
Widzisz różnicę ? Bo ja ogromną ;)
Zuta says: „Czy jeśli użyję zwykłego sera pleśniowego to różnica w kaloryczności będzie znacząca?” Sery pleśniowe o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają go zazwyczaj w ilości 12 g / 100 g; sery „normalne” posiadają około 24 g tłuszczu / 100 g produktu. I tu nie chodzi jedynie o kcal. Ten tłustszy zawierać będzie więcej tłuszczu nasyconego oraz cholesterolu.
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Wiadomo że ten light zdrowszy ale moim zdaneim duzo gorszy jest…Traci sie na smaku i jakos gorzej sie smaży.A którego w ogole uzywacie?Ja przekonalam sie do tego z Lidla za 5tke,zielony bodajze.MA super smak i co najwazniejsze nie jest gorzki!