drukuj

Sałatka z szynką drobiową

Sałatka z gotowaną szynką

Składniki na jedną porcję

Dokładanie oliwek
  • Ryż parboiled 2 łyżki
  • Ryż dziki lub brązowy 2 łyżki
  • Szynka drobiowa 50g
  • Papryka czerwona mała lub połowa średniej wielkości
  • Papryka zielona mała lub połowa średniej wielkości
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki
  • Oliwki zielone 5 szt.
  • Oliwki czarne 5 szt.
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Zielenina do dekoracji

Sposób przyrządzania

  • Ryż zalewamy wrzątkiem i gotujemy odpowiednią ilość czasu (w zależności od gatunku ryżu).
  • W międzyczasie z czerwonej i zielonej papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
  • Szynkę kroimy w kostkę 1×1 cm (ok. 15 kosteczek).
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki – najlepiej warstwami – ułatwi to równomierne wymieszanie i polewamy naturalnym jogurtem.
  • Dekorujemy np. zielonymi listkami pietruszki bądź gałązkami koperku.
Czas wykonania: ok. 25min. Krojenie papryki

Krojenie papryki.

Sałatka z gotowaną szynką

Jedna porcja sałatki

Sałatka z gotowaną szynką

Duża porcja, idealna na wizytę znajomych


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 371kcal
Białko 20.4g
Tłuszcz 7.1g
Węglowodany 64.6g
Błonnik 8.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , dodano: 05.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 2

  1. Anitka says:

    Jaka kalorycznosc będzie bez oliwek czarnych i zielonych bo nie znoszę ich .. ?

  2. Izabela says:

    @Anitka: około 40 kcal mniej / porcję.

Zostaw komentarz