drukuj

Sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem

Sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem

Składniki na jedną porcję

Sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem
  • Fasolka szparagowa żółta 200g
  • Pierś z kurczaka 1 mała pojedyncza ok. 100g
  • Pomidor 1 średni
  • Oliwa z oliwek extra virgin: 1 łyżeczka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Sałata zielona: kilka listków
  • Natka pietruszki: 2 łyżki posiekanej
  • Przyprawy: sól szczypta, pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • Ryż pełnoziarnisty 3 łyżki

Sposób przyrządzania

  • Ryż zalewamy wrzątkiem. Gotujemy.
  • W międzyczasie czyścimy fasolkę, kroimy na trzy części, zalewamy wrzątkiem, gotujemy al’dente.
  • Pierś kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy.
  • Rozgrzewamy na patelni teflonowej oliwę. Wrzucamy mięso.
  • Smażymy kilka minut obracając z każdej strony, następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut.
  • Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek.
  • Wszystkie produkty wkładamy do salaterki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Na talerzu kładziemy kilka listków sałaty, na nią wykładamy porcję sałatki.
  • Obok łyżką nakładamy ugotowany ryż.

Moje rady

  • Możemy część fasolki żółtej zastąpić fasolką zieloną.
  • Aby uniknąć pewnej ilości strat witamin i składników mineralnych, warto fasolkę szparagową przyrządzić w parowarze lub szybkowarze.
  • Najlepszy jest pieprz w ziarenkach, zmielony bezpośrednio przed użyciem nadaje potrawie piękny aromat i dobry smak.
  • Z doświadczenia polecam ryż pełnoziarnisty firmy Uncle Bens. Krótko się gotuje (ok. 10 min., po ugotowaniu nie skleja się i jest przede wszystkim bardzo smaczny).
Czas wykonania: ok. 30 min. Sałatka z fasolką szparagową i kurczakiem

Propozycja podania z ryżem.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 386kcal
Białko 31.9g
Tłuszcz 8.2g
Węglowodany 55.6g
Błonnik 11.3g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , dodano: 10.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 5

  1. dagmara pisze:

    właśnie was znalazłam, jestem codziennym gościem na „ileważy” – a teraz przepisy z podaną kalorycznością – no to jest to co tygryski lubią najbardziej. Ratujecie mi życie – no kocham was po prostu Dzięki dzięki dzięki :))))))))))
    dagmara

  2. Szpetot pisze:

    a ile będzie wynosiła kaloryczność potrawy, jeśli nie dodam do niej ryżu?

  3. Szpetot pisze:

    ponawiam pytanie, a ile będzie wynosiła kaloryczność potrawy jeśli nie dodam do niej ryżu?

  4. Izabela pisze:

    @Szpetot: wartości odżywcze na tej stronie są tylko dodatkiem. Umieszczam je w celach poglądowych, w związku z czym nie zajmuję się już dodatkowymi przeliczeniami.
    Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się, ile wynosi wartość odżywcza porcji bez ryżu, możesz zajrzeć na mojego bloga http://www.ilewazy.pl – i wstawiając wartości liczbowe odpowiadające składnikom z przepisu do kalkulatora – uzyskasz interesujące Cię informacje.

  5. Ilona pisze:

    A ja polecam dodac szparagi smazone, bez oleju, posypuje je tylko sola i voila! :)

Zostaw komentarz