Składniki na jedną porcję
- Fasolka szparagowa żółta 200g
- Pierś z kurczaka 1 mała pojedyncza ok. 100g
- Pomidor 1 średni
- Oliwa z oliwek extra virgin: 1 łyżeczka
- Czosnek: 1 ząbek
- Sałata zielona: kilka listków
- Natka pietruszki: 2 łyżki posiekanej
- Przyprawy: sól szczypta, pieprz kolorowy świeżo zmielony
- Ryż pełnoziarnisty 3 łyżki
Sposób przyrządzania
- Ryż zalewamy wrzątkiem. Gotujemy.
- W międzyczasie czyścimy fasolkę, kroimy na trzy części, zalewamy wrzątkiem, gotujemy al’dente.
- Pierś kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy.
- Rozgrzewamy na patelni teflonowej oliwę. Wrzucamy mięso.
- Smażymy kilka minut obracając z każdej strony, następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut.
- Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek.
- Wszystkie produkty wkładamy do salaterki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Delikatnie mieszamy.
- Na talerzu kładziemy kilka listków sałaty, na nią wykładamy porcję sałatki.
- Obok łyżką nakładamy ugotowany ryż.
Moje rady
- Możemy część fasolki żółtej zastąpić fasolką zieloną.
- Aby uniknąć pewnej ilości strat witamin i składników mineralnych, warto fasolkę szparagową przyrządzić w parowarze lub szybkowarze.
- Najlepszy jest pieprz w ziarenkach, zmielony bezpośrednio przed użyciem nadaje potrawie piękny aromat i dobry smak.
- Z doświadczenia polecam ryż pełnoziarnisty firmy Uncle Bens. Krótko się gotuje (ok. 10 min., po ugotowaniu nie skleja się i jest przede wszystkim bardzo smaczny).
Propozycja podania z ryżem.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 386kcal |
Białko | 31.9g |
Tłuszcz | 8.2g |
Węglowodany | 55.6g |
Błonnik | 11.3g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
właśnie was znalazłam, jestem codziennym gościem na „ileważy” – a teraz przepisy z podaną kalorycznością – no to jest to co tygryski lubią najbardziej. Ratujecie mi życie – no kocham was po prostu Dzięki dzięki dzięki :))))))))))
dagmara
a ile będzie wynosiła kaloryczność potrawy, jeśli nie dodam do niej ryżu?
ponawiam pytanie, a ile będzie wynosiła kaloryczność potrawy jeśli nie dodam do niej ryżu?
@Szpetot: wartości odżywcze na tej stronie są tylko dodatkiem. Umieszczam je w celach poglądowych, w związku z czym nie zajmuję się już dodatkowymi przeliczeniami.
Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się, ile wynosi wartość odżywcza porcji bez ryżu, możesz zajrzeć na mojego bloga http://www.ilewazy.pl – i wstawiając wartości liczbowe odpowiadające składnikom z przepisu do kalkulatora – uzyskasz interesujące Cię informacje.
A ja polecam dodac szparagi smazone, bez oleju, posypuje je tylko sola i voila! :)