Składniki na jedną porcję
- Sałata Lollo Biondo (zielona, karbowana)
- Sałata Lollo Rosso (bordowa, karbowana)
- Ser Feta (najlepiej 10 lub 12% tł. w kosteczkach)
- Pomidorki koktajlowe 5 sztuk
- Kukurydza konserwowa 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przyrządzania
- Z sałat odrzucić uszkodzone liście, pozostałe umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
- Kukurydzę z puszki osączyć na sicie.
- Jeżeli nie mamy gotowych kosteczek sera, pokroić.
- W salaterce łączymy sałaty, ser, pomidorki oraz kukurydzę, polewamy oliwą z oliwek.
- Delikatnie mieszamy.
Moje rady
- Aby ograniczyć zawartość energii oraz tłuszczu, warto zaopatrzyć się w Fetę wersji light, np. 10% Arla Apetina lub 12% Mlekovity.
- Oczywiście możemy dodać każdy inny rodzaj sałaty np. masłową. Ja jednak uważam, że ta kompozycja jest idealna i dla oczu i dla podniebienia :)
Sałata Lollo Biondo z Fetą
Sałata Lollo Biondo z Fetą
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 241kcal |
Białko | 9.5g |
Tłuszcz | 16.7g |
Węglowodany | 16.4g |
Błonnik | 3.2g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl