Składniki na jedną porcję
- Ryż parboiled 3 łyżki
- Mleko 1,5% pół szklanki
- Jabłko 1 średnie
- Banan 1 mały lub pół dużego
- Nektarynka 1 średnia
- Cytryna 1 łyżeczka soku
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Cynamon
Sposób przyrządzania
- Ryż gotujemy do wchłonięcia w mleku na wolnym ogniu, uważając, aby się nie przypalił.
- W międzyczasie obieramy jabłko, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Obieramy banana, kroimy w plasterki.
- Z nektarynki usuwamy pestkę, kroimy na kawałki.
- Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
- Wykładamy ryż, następnie owoce i jako ostatnią warstwę używamy ryżu.
- Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 °C przez około 30 minut.
- Gotowe danie polewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Moje rady
- W przypadku osób cierpiących na niedobór laktazy, bądź nie mogących spożywać z różnych względów mleka ryż gotujemy w wodzie.
- Oczywiście możemy używać dowolnych świeżych owoców – w tym przepisie uwzględniłam mój ulubiony wariant :)
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 440kcal |
Białko | 11g |
Tłuszcz | 8.4g |
Węglowodany | 82.3g |
Błonnik | 4.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Rewelacja! Ponad to przepis można zmodyfikować według swoich preferencji :) Smacznie, szybko i nie drogo :)
Oczywiście, zgadzam się z Tobą Marta całkowicie :) W okresie letnim wykorzystujmy owoce sezonowe, żeby ich później nie żałować i nie czekać z utęsknieniem na kolejny letni dostatek :)
Ile kcal miałaby jedna porcja ale bez banana i nektarynki? :)
@Agg : wartości odżywcze na tej stronie są tylko dodatkiem. Umieszczam je w celach poglądowych, w związku z czym nie zajmuję się już dodatkowymi przeliczeniami.
Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się, ile wynosi wartość odżywcza porcji wspomnianych owoców, możesz zajrzeć na mojego bloga http://www.ilewazy.pl – i wstawiając wartości liczbowe odpowiadające składnikom z przepisu do kalkulatora – uzyskasz interesujące Cię informacje.
Pani Izo, zgłaszam błąd. Powinno być laktazy nie laktozy.
Pozdrawiam
@wittoria: rzeczywiście, wkradła się literówka. Poprawione.
Pyszny :) ostatnio moglabym go codziennie jeść na obiad, ale wolę nie ryzykować, bo by się znudził :) czy tak samo można zrobić z makaronem?
@kamila: „czy tak samo można zrobić z makaronem?”
Oczywiście, jak najbardziej ! Szczególnie polecam makarony z pełnego ziarna lub razowe, ponieważ oprócz walorów smakowo – zapachowych – dostarczają wielu wartościowych składników odżywczych.
Tego typu danie równie dobrze będzie smakować z kaszą jaglaną :)
o tak, polecam z kaszą jaglaną! spróbujcie koniecznie :)