drukuj

Roladki z nadzieniem pieczarkowym

Roladki z nadzieniem pieczarkowym

Składniki na jedną porcję

zarkowym

Sposób przyrządzania

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobne kawałki.
  • Na patelni teflonowej rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i pieczarki. Poddajemy obróbce cieplnej aż do zrumienienia i odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso kroimy na 2 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, uważając, aby nie porobiły się dziury.
  • Oprószamy solą i pieprzem.
  • Na każdy kawałek schabu nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy w roladkę i zapinamy na końcach wykałaczkami.
  • Roztrzepujemy jedno jajko, maczamy w nim roladki, następnie obtaczamy je w razowej bułce tartej.
  • Smażymy na 1 łyżce oliwy, dolewamy wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 – 40 min.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, zalewamy wrzątkiem, gotujemy
  • Pomidora kroimy w kosteczkę

Moje rady

  • Bułkę tartą możesz również przygotować samodzielnie. Bułki grahamki lub pieczywo razowe zostaw do ususzenia. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce.

Czas wykonania: ok. 60 min.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 611kcal
Białko 36.4g
Tłuszcz 31.2g
Węglowodany 54.6g
Błonnik 7.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , dodano: 31.07.2009

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 4

  1. lili says:

    tak malo a tyle kalorii:(

  2. izabela says:

    A czy sporządzałaś lili tą propozycję? Bo w rzeczywistości wychodzi naprawdę imponująca porcja i danie jest bardzo, bardzo sycące. Oczywiście, jeżeli chciałabyś uzyskać potrawę o niższej wartości energetycznej, proponuję zmniejszyć udział mięsa do 50 g (wyjdzie 1 roladka), zamiast 2 ziemniaków użyć 1, a także zamiast 1 łyżki oliwy do duszenia wziąć 1 łyżeczkę. Należałoby jeszcze sporządzić surówkę np. z białej kapusty, marchewki, selera, która dzięki zawartości błonnika na dłużej utrzyma sytość. Jeszcze można zamiast razowej bułki tartej użyć wymieszane ze sobą zarodki i otręby (np. pszenne, żytnie, owsiane lub jęczmienne albo ich mix)

  3. wisienkaaa84 says:

    Ciekawa jestem czy nie lepiej byłoby to upiec w piekarniku, a zamiast schabu użyć piersi z kurczaka i tych otrębów? Nie wyszłoby mniej kaloryczne??

  4. izabela says:

    wisienkaaa84: pewnie, że możesz również wypróbować wersji z piersią kurczaka posypanego otrębami. Takie danie byłoby mniej energetyczne.

Zostaw komentarz