Składniki na jedną porcję
- Łosoś wędzony 2 plasterki (100g)
- Ser twarogowy mielony półtłusty 2 łyżki
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- Szczypiorek pęczek
- Kapary 2 łyżki
- Pieprz kolorowy w ziarenkach
Sposób przyrządzania
- Szczypiorek myjemy, zostawiamy kilka długich listków. Resztę drobno siekamy.
- Twaróg mieszamy z jogurtem, kaparami, łyżką szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem.
- Plasterki łososia kładziemy na talerzu obok siebie, na każdy nakładamy farsz.
- Zwijamy w rulonik.
- Na końcach zawiązujemy szczypiorek tworząc kokardki.
Moje rady
- Roladki możemy spożywać na śniadanie lub kolację – ale świetnie nadają się również jako przekąska na domowe przyjęcia.
- Do przyrządzanej potrawy nie używamy soli, ponieważ łosoś oraz kapary zawierają wystarczającą jej ilość.
Gotowe roladki
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 241kcal |
Białko | 31.3g |
Tłuszcz | 11.1g |
Węglowodany | 4.9g |
Błonnik | 1g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Świetny przepis :) Czy jeśli zastąpię jogurt naturalny i twaróg ich odtłuszczonymi wersjami, to mogę sobie zrobić takie roladki na diecie Dukana?
@ola: W powyższym daniu można zastąpić składniki ich odtłuszczonymi odpowiednikami. Należy jednak dobrać odpowiednią konsystencję, żeby nie była za luźna. Co do drugiej części pytania, to jestem przeciwnikiem tego typu odżywiania.
Genialny przepis bardzo zdrowe, smaczne i wykonanie banalnie proste!!!
Sytne te roladki?
@FraneKapusta: Sytość po spożyciu powyższych roladek będzie uzależniona między innymi od tego, jaką skonsumujesz ich ilość, jak wygląda Twój codzienny bilans energetyczny, oraz jaką objętość jednorazowo spożywasz zwyczajowo, a także od rodzaju i ilości dodatków. Zachęcam do sporządzenia roladek i samodzielnego określenia sytości :)