Składniki na jedną porcję
- Pomidory 2 średnie
- Oliwa z oliwek extra virgine 1 łyżka
- Czosnek 1 duży ząbek
- Bazylia kilka listków
Sposób przyrządzania
- Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
- Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do pomidorów.
- Polewamy oliwą z oliwek, mieszamy.
- Dekorujemy listkami bazylii.
- Wkładamy do lodówki.
Moje rady
- Surówka ta jest wyjątkowo prosta w wykonaniu – i bardzo, bardzo smaczna (obowiązkowo z oliwą extra virgin, która nadaje odpowiedni smaczek).
- Surówkę z pomidorów najlepiej sporządzić co najmniej pół godziny przed planowanym obiadem – składniki wymieszają się a smak ulegnie zintensyfikowaniu.
Czas wykonania: ok. 5 min. (bez czasu schładzania)
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 142kcal |
Białko | 3.2g |
Tłuszcz | 10.7g |
Węglowodany | 12.6g |
Błonnik | 3.8g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Świetna strona! I pyszne przepisy. Dzięki którym można troszkę schudnąć :)
Smaczna, polecam!
My z Maciejem też ją uwielbiamy. Dla odmiany smakowej, proponuję dodać cebulę czerwoną, czosnkową lub cukrową.
Pycha, ja robię jeszcze z odrobiną octu balsamicznego.
też zaliczam do ulubionych.
Proponuję to wszystko zapiec w piekarniku z żółtym serem ( najlepiej mieszanką Masdamera i Gołdy), LUB podać tą potrawę na grzankach z serem z tym, że wtedy tylko gouda.