drukuj

Pomidory z czosnkiem i oliwą

Pomidory z czosnkiem i oliwą

Składniki na jedną porcję

Pomidory z czosnkiem i oliwą
  • Pomidory 2 średnie
  • Oliwa z oliwek extra virgine 1 łyżka
  • Czosnek 1 duży ząbek
  • Bazylia kilka listków

Sposób przyrządzania

  • Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
  • Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do pomidorów.
  • Polewamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Dekorujemy listkami bazylii.
  • Wkładamy do lodówki.

Moje rady

  • Surówka ta jest wyjątkowo prosta w wykonaniu – i bardzo, bardzo smaczna (obowiązkowo z oliwą extra virgin, która nadaje odpowiedni smaczek).
  • Surówkę z pomidorów najlepiej sporządzić co najmniej pół godziny przed planowanym obiadem – składniki wymieszają się a smak ulegnie zintensyfikowaniu.

Czas wykonania: ok. 5 min. (bez czasu schładzania)

Pomidory z czosnkiem i oliwą
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 142kcal
Białko 3.2g
Tłuszcz 10.7g
Węglowodany 12.6g
Błonnik 3.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , dodano: 15.06.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarzy 6

  1. Ewelina pisze:

    Świetna strona! I pyszne przepisy. Dzięki którym można troszkę schudnąć :)

  2. Justyna pisze:

    Smaczna, polecam!

  3. izabela pisze:

    My z Maciejem też ją uwielbiamy. Dla odmiany smakowej, proponuję dodać cebulę czerwoną, czosnkową lub cukrową.

  4. Czarna Kijana pisze:

    Pycha, ja robię jeszcze z odrobiną octu balsamicznego.

  5. okońteż pisze:

    też zaliczam do ulubionych.

  6. coodwasch pisze:

    Proponuję to wszystko zapiec w piekarniku z żółtym serem ( najlepiej mieszanką Masdamera i Gołdy), LUB podać tą potrawę na grzankach z serem z tym, że wtedy tylko gouda.

Zostaw komentarz