Składniki na 9 placuszków o wadze około 40 g
- Dynia 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach
- Jajo 1 sztuka
- Pestki dyni 2 łyżki
- Pestki słonecznika 2 łyżki
- Zarodki pszenne 2 łyżki
- Otręby orkiszowe 2 łyżki
- Tłuszcz roślinny wysokiej jakości, np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy 2 łyżki
- Czosnek 2 ząbki (można zwiększyć ilość lub zamienić na cebulę)
- Świeży imbir – kawałeczek
- Przyprawy, np. kurkuma, carry, papryka słodka, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzania
- Startą dynię lekko solimy i czekamy, aż wypuści z siebie nadmiar wody.
- Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Słonecznik oraz dynię prażymy na suchej patelni.
- W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Formujemy placuszki.
- Ja powyższe placuszki usmażyłam na patelni teflonowej, używając 2 łyżek tłuszczu roślinnego. Ale nie narzucam w tym przypadku obróbki cieplnej. Można usmażyć je bez dodatku tłuszczu lub upiec w piekarniku, albo tak jak pulpety uparować w parowarze.
Moje rady
- W przypadku tego typu przepisów, należy wziąć poprawkę, że ilość poszczególnych składników, w szczególności będzie zależeć od głównego surowca „bogatego” w wodę czyli tutaj dyni. W zależności od stopnia oddania wody po jej rozdrobnieniu (starciu na tarce), może się okazać, że ilość potrzebnych łyżek np. zarodków bądź otrębów będzie mniejsza bądź w większa niż w przepisie.
Poniższa wartość energetyczna i odżywcza dotyczy 1 placuszka o wadze 40.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 63kcal |
Białko | 3g |
Tłuszcz | 3.9g |
Węglowodany | 6g |
Błonnik | 1.9g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
mniam. są na pewno pyszne. moja mama któregoś dnia zrobiła placuszki z dyni. (niestety robiła je kiedy mnie nie było w domu i dodała mąki białej) Na pewno ja dodałabym właśnie otrąb(ew łyżkę mąki typu 2000), zarodków, pewnie siemienia i orzeszkłów/masła orzechowego, czy – tak, jak Pani- pestek dyni czy słonecznika. :) Poza tym curry świetnie się komponuje z dynią (także marchewką i brokułami! )…Słowem- idealne połączenie. :)
idorotka mam ten sam „problem” moja rodzina uwielbia mąkę, jedynie białą. Zazwyczaj pilnuję, żeby nie dodawała tych pustych kalorii, może zagęścić czymś innym… To samo ze śmietaną, wolę jogurt naturalny :) A placuszki cudo! Muszę w końcu kupić dynię, a zarodki zastąpię otrębami pszennymi. Już się nie mogę doczekać!
ja powiem że namówiłam mamę na mąkę typu 750. to jest taka pomiędzy białam a żytnią, i kosztuje normalnie 2-4zł :) i wydaje mi się ze jest zdrowsza niż czysta biała, zawsze to jakiś remis :)
Czy takie placuszki nadadzą się solo jako obiad, czy lepiej dorzucić jeszcze np. jakąś surówkę?
zrobiłam z połowy porcji, dałam 2 białka i jeszzcze łyżkę mąki żytniej. Jedną wersję zrobiłam według przepisu, a drugą z przyprawą piernikową. wyszły suuuper, mega smaczne! Polecam. :)
BOZE, JAKA WSPANIALA STRONA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3 PROSIMY O WIECEJ PRZEPISOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chętnie wypróbuję przepis ale czy można dynię zastąpić cukinią? :)