Składniki
- Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk gofrów. Do deseru potrzebujemy 1 gofra
- Mąka pełnoziarnista 3 zboża lub inna razowa 1 szklanka z czubkiem
- Mleko do zawartości tłuszczu 2 % pół szklanki
- Woda – optymalnie gazowana – pół szklanki
- Tłuszcz roślinny wysokiej jakości, np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy 4 łyżki
- Jajo klasa wagowa M 1 sztuka (osobno białko i żółtko)
- Soda oczyszczona pół płaskiej łyżeczki
- Szczypta soli
- Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- Owoce – po jednej łyżce: malin, jagód, borówek; 3 truskawki
Sposób przyrządzania
- Do miski wsypujemy mąkę oraz sodę. Mieszamy łyżką.
- Następnie dodajemy żółtko, mleko, wodę, ekstrakt waniliowy oraz olej lub oliwę.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- Do białka dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę.
- Pianę delikatnie łączymy z ciastem.
- Odstawiamy na 10 – 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę.
- Pędzelkiem z niewielką ilością tłuszczu smarujemy wnętrze gofrownicy.
- Wlewamy ciasto do gofrownicy i zapiekamy odpowiednią ilość czasu (czas zależy od mocy urządzenia)
- Gotowe gofry przekładamy na metalową kratkę.
- Gofra układamy na talerzu, smarujemy jogurtem i układamy na nim owoce.
Moje rady
- Podane wartości odżywcze dotyczą 1 gofra oraz dodatków (owoce + jogurt).
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 193kcal |
Białko | 7.2g |
Tłuszcz | 7.4g |
Węglowodany | 25.7g |
Błonnik | 4.7g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Hura ! :) nowy przepis :) fajnie ! : )))))
Mniam…Muszę wypróbować! Tylko owoce jeszcze poleję świeżym miodem, żeby trzustka się nie nudziła:)
Wyszły wspaniale, jak na gofry tylko z mąki pełnoziarnistej nic się nie kleiło i nie przywierało. Polecam wypróbować:)
@Julia: cieszę się bardzo :)
Wyszły pyszne i chrupiące, miękkie w środku :) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu. Polecam!
Badziew! Kleją się do gorfrownicy!
@Marcin: Panie Marcinie, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż posiada Pan gofrownicę o bardzo słabej mocy grzewczej. Stąd problem przywierania do gofrownicy. Ja od blisko dwóch lat dość często sporządzam gofry z powyższego przepisu i jeszcze nigdy nie przytrafiła mi się sytuacja, żeby nie spełniły oczekiwań. Czyli zawsze są chrupiące i w trakcie obróbki termicznej nie przywierają do urządzenia. Dodam jeszcze informację, że od czasu do czasu modyfikuję ten przepis wprowadzając mąki (w proporcji: 1 część mąki niechlebowej, 2 części mąki pszennej pełnoziarnistej), które z góry skazane są na gorsze właściwości technologiczne, ponieważ nie posiadają glutenu (np. gryczana, owsiana, słonecznikowa, żołędziowa, ryżowa, sojowa, kokosowa, jaglana). Również nie przywierają i wychodzą chrupiące – oczywiście posiadając walory smakowe odpowiednie do użytych mąk.
Reasumując:
– proszę sprawdzić jakość swojego urządzenia
– sprawdzić, czy przed nałożeniem porcji ciasta, teflon jest odpowiednio rozgrzany
– jeszcze raz wykonać przepis krok po kroku i odpowiedzieć sobie na pytanie, co było przyczyną przywierania ciasta do urządzenia.
Pozdrawiam !
Wyszły pyyyszne!!! U mnie w wersji z jagodami. Chcę jeszcze! :)
witam. super przepis!:) 193kcal to jeden gofr z wszystkimi dodatkami?
Witam. Czy mozesz powiedzieć jakiej mocy masz gofrownicę i jakiej firmy??
Super gofry