drukuj

Pełnoziarniste gofry z owocami i jogurtem

Pełnoziarniste gofry z owocami i jogurtem

Składniki

Pełnoziarniste gofry z owocami i jogurtem
  • Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk gofrów. Do deseru potrzebujemy 1 gofra
  • Mąka pełnoziarnista 3 zboża lub inna razowa 1 szklanka z czubkiem
  • Mleko do zawartości tłuszczu 2 % pół szklanki
  • Woda – optymalnie gazowana – pół szklanki
  • Tłuszcz roślinny wysokiej jakości, np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy 4 łyżki
  • Jajo klasa wagowa M 1 sztuka (osobno białko i żółtko)
  • Soda oczyszczona pół płaskiej łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • Owoce – po jednej łyżce: malin, jagód, borówek; 3 truskawki

Sposób przyrządzania

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sodę. Mieszamy łyżką.
  • Następnie dodajemy żółtko, mleko, wodę, ekstrakt waniliowy oraz olej lub oliwę.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Do białka dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę.
  • Pianę delikatnie łączymy z ciastem.
  • Odstawiamy na 10 – 15 minut.
  • W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę.
  • Pędzelkiem z niewielką ilością tłuszczu smarujemy wnętrze gofrownicy.
  • Wlewamy ciasto do gofrownicy i zapiekamy odpowiednią ilość czasu (czas zależy od mocy urządzenia)
  • Gotowe gofry przekładamy na metalową kratkę.
  • Gofra układamy na talerzu, smarujemy jogurtem i układamy na nim owoce.

Moje rady

  • Podane wartości odżywcze dotyczą 1 gofra oraz dodatków (owoce + jogurt).

Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 193kcal
Białko 7.2g
Tłuszcz 7.4g
Węglowodany 25.7g
Błonnik 4.7g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , dodano: 29.07.2012

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 8

  1. Domka says:

    Hura ! :) nowy przepis :) fajnie ! : )))))

  2. Anka says:

    Mniam…Muszę wypróbować! Tylko owoce jeszcze poleję świeżym miodem, żeby trzustka się nie nudziła:)

  3. Julia says:

    Wyszły wspaniale, jak na gofry tylko z mąki pełnoziarnistej nic się nie kleiło i nie przywierało. Polecam wypróbować:)

  4. Izabela says:

    @Julia: cieszę się bardzo :)

  5. Sabina says:

    Wyszły pyszne i chrupiące, miękkie w środku :) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu. Polecam!

  6. Marcin says:

    Badziew! Kleją się do gorfrownicy!

  7. Izabela says:

    @Marcin: Panie Marcinie, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż posiada Pan gofrownicę o bardzo słabej mocy grzewczej. Stąd problem przywierania do gofrownicy. Ja od blisko dwóch lat dość często sporządzam gofry z powyższego przepisu i jeszcze nigdy nie przytrafiła mi się sytuacja, żeby nie spełniły oczekiwań. Czyli zawsze są chrupiące i w trakcie obróbki termicznej nie przywierają do urządzenia. Dodam jeszcze informację, że od czasu do czasu modyfikuję ten przepis wprowadzając mąki (w proporcji: 1 część mąki niechlebowej, 2 części mąki pszennej pełnoziarnistej), które z góry skazane są na gorsze właściwości technologiczne, ponieważ nie posiadają glutenu (np. gryczana, owsiana, słonecznikowa, żołędziowa, ryżowa, sojowa, kokosowa, jaglana). Również nie przywierają i wychodzą chrupiące – oczywiście posiadając walory smakowe odpowiednie do użytych mąk.
    Reasumując:
    – proszę sprawdzić jakość swojego urządzenia
    – sprawdzić, czy przed nałożeniem porcji ciasta, teflon jest odpowiednio rozgrzany
    – jeszcze raz wykonać przepis krok po kroku i odpowiedzieć sobie na pytanie, co było przyczyną przywierania ciasta do urządzenia.
    Pozdrawiam !

  8. Kamila says:

    Wyszły pyyyszne!!! U mnie w wersji z jagodami. Chcę jeszcze! :)

Zostaw komentarz