drukuj

Makaron z jagodami i serkiem wiejskim

Makaron z jagodami i serkiem wiejskim

Składniki na jedną porcję

Makaron z jagodami i serkiem wiejskim
  • Makaron pełnoziarnisty penne (pióra) 45 g = 1 szklanka po ugotowaniu
  • Czarne jagody pół szklanki
  • Serek wiejski light o zawartości tłuszczu 3 %

Sposób przyrządzania

  • Makaron gotujemy al’dente.
  • Jagody delikatnie płuczemy, osączamy z wody.
  • Ugotowany makaron łączymy z jagodami oraz serkiem wiejskim.
  • Smacznego.
Czas wykonania: ok. 15 min.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 307kcal
Białko 23.9g
Tłuszcz 5.5g
Węglowodany 42.1g
Błonnik 4.9g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , dodano: 25.07.2012

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 11

  1. serenada says:

    ile serka wiejskiego należy dodać?

  2. Kasia says:

    Myślę że chodzi o opakowanie w jakich sprzedawany jest ten serek czyli 150g, na oko na serek zostaje jakieś 120 kcal, więc to by się pokrywało z kalorycznością tego serka :)

  3. izabela says:

    Do sporządzenia powyższego dania użyłam całego serka wiejskiego o gramaturze 150 g.

  4. luna_tyczka says:

    Mnie tylko zastanawia jedno :). Serek wiejski jest zwykle słony, sama nigdy nie robię go na “słodko”. Raz posłodziłam i nie mogłam zjeść. Jak to z tym jest? Jest dobry na słodko?? :)

  5. kitulek says:

    ludzie jedzą serek wiejski np. z miodem,podobno smaczny, ja osobiście nie lubię przeslodzonych rzeczy,więc do serka daję trochę cynamonu i imbiru i jem z bananem,lub jakimś innym owocem :D pycha

  6. Ewcia says:

    Mam pytanie czy mogę makaron penne zastąpić makaronem do spaghetti? I jak mam wtedy odmierzyć ilość makaronu?

    pozdrawiam

  7. izabela says:

    @Ewcia, oczywiście, że możesz :)
    Popatrz proszę na poniższy link, tam wizualnie zobaczysz ile makaronu powinnaś odmierzyć do gotowania (przeczytaj również poniżej znajdujące się opnie)
    http://www.ilewazy.pl/porcja-makaronu-spaghetti-z-pomidorem-i-szpinakiem

  8. ewelka says:

    Izabelo, Twoja strona z przepisami jest wspaniała! :) Nigdy nie spotkałam się ani w internecie, ani w żadnym czasopiśmie, z tak smacznymi, zdrowymi i jednocześnie lekkimi daniami. Najwspanialsze jest natomiast to, że są to porcje dla 1 osoby, dzięki temu nie marnuję produktów i dokładnie wiem ile zjadłam :) Lecę z obiadkami po kolei z Twojej listy :) Dziękuję!

  9. Izabela says:

    @ewelka: Dziękuję za miłą wiadomość. Cieszę się, że zaproponowane przeze mnie na tym blogu dania przypadły Ci do gustu. Życzę dalszego rozsmakowywania się w kolejnych potrawach. A jeżeli wykonasz już wszystkie, zapraszam na swoją drugą stronę internetową. W dziale “Wykonane przez Izabelę”: http://www.ilewazy.pl/kategoria/wykonane-przez-izabele znajdują się ważenia sporządzanych przeze mnie dań. Wykonuję je najczęściej na prośbę użytkowników, stąd nie wszystkie będą bogate w wartościowe składniki odżywcze, a tym samym polecane przeze mnie. Jednak po kliknięciu w konkretnie danie i zapoznaniu się ze składnikami na pewno zorientujesz się, które warto włączyć w menu. Zazwyczaj w pierwszym komentarzu podaję składniki i sposób przyrządzania. Pozdrawiam !

  10. Emilka says:

    Takiej wersji makaronu jeszcze nie próbowałam, gratuluję pomysłu i ciekawego łączenia produktów. Piękne zdjęcia zachęcają do spróbowania… :)

Zostaw komentarz