drukuj

Leczo z cielęciną

Leczo z cielęciną

Składniki na jedną porcję

Leczo z cielęciną

Sposób przyrządzania

  • Gotujemy ryż.
  • Mięso kroimy w kosteczkę (ok. 25 kawałeczków).
  • Podsmażamy przez kilka minut na łyżeczce oliwy, podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce oliwy.
  • Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.
  • Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
  • Dokładamy uduszone kawałki mięsa, wyciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 min. (długość czasu uzależniona jest od tego, jak jędrne chcemy uzyskać warzywa).
  • Na talerz wykładamy gotowe leczo oraz ryż, dekorujemy np. listkami pietruszki.

Moje rady

  • Możemy również użyć innego mięsa – ważne, żeby było dobrej jakości i chude.
  • Zamiast mięsa możemy użyć chudej wędliny, np. polędwicy drobiowej.
Czas wykonania: ok. 30min. Leczo z cielęciną
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 388kcal
Białko 26.2g
Tłuszcz 14.1g
Węglowodany 42.2g
Błonnik 5.8g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , dodano: 25.07.2012

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 12

  1. mania says:

    rewelacja!!! bardzo smaczne a za Waszą robotę powinniście zostać nagrodzeni

  2. izabela says:

    Dziękujemy za miłe słowa. Cieszymy się, że danie smakowało i polecamy wypróbować kolejne :)

  3. A. says:

    a ja mam takie pytanie – czy to mają być dwie łyżki ugotowanego, czy ‘surowego’ ryżu ?

  4. izabela says:

    W składzie znajduje się ryż surowy, który później należy ugotować (info w sposobie przyrządzania dania).

  5. B says:

    Wypróbowane, wyśmienite, polecam :)

  6. Marcia says:

    Moja mama korzysta z tej stronki, to jej inspiracja. Teraz to mamy naprawdę smaczne jedzenie w domu:)

  7. Izabela says:

    Bardzo się cieszę, że powyższe danie Wam smakowało. Dla kolejnego uszczęśliwienia podniebienia, proponuję wersję z piersią kurczaka. Przy czym mięso warto na kilka godzin przed sporządzeniem połączyć z przyprawami, tłuszczem roślinnym (później już nie dodawać), czosnkiem itd…

  8. ola says:

    na pewno pyszne, muszę kiedyś zrobić. Ale ja bym dla siebie dodała więcej mięsa :)

  9. patrycja says:

    A mnie ciekawi ile będzie miała ta potrawa kalorii bez ryżu ?

  10. Vicky says:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło super :))))! Czekam z niecierpliwością na wiecej przepisów:).Pozdrawiam

  11. Olka says:

    A na ile osób jest to danie ? :) Pozdrawiam.

  12. Izabela says:

    @Olka: Wartości odżywcze podane są dla składników z przepisu. Sama musisz zdecydować, czy taka porcja będzie dla Ciebie wystarczająca, czy podzielisz się nią np. z bliskimi :)

Zostaw komentarz