drukuj

Kutia

Kutia

Składniki dla 4 osób (4 pełne pucharki).

Kutia
  • Pszenica na kutie namoczona przez noc 1 szklanka
  • Mak gotowy mielony bez dodatków 1 pełna szklanka
  • Mleko do zawartości 2 % tłuszczu 300 ml (proszę się nie obawiać tej ilości; służy do odpowiedniego napęcznienia oraz uzyskania odpowiedniej wilgotności maku)
  • Miód 2 łyżki – polecam mocno aromatyczny, np. spadziowy, gryczany
  • Żurawina suszona (polecam całą, anie ciętą – jest bardziej aromatyczna i ładniej się prezentuje) 2 łyżki
  • Daktyle odmiany Medjool (można użyć zwykłych) 1 sztuka
  • Rodzynki (ja użyłam cytrynowe) 2 łyżki
  • Morele suszone 2 sztuki
  • Śliwki suszone 2 sztuki
  • Figa 1 sztuka
  • Orzechy laskowe 1 łyżka
  • Orzechy włoskie 5 sztuk
  • Orzechy nerkowce 1 łyżka
  • Orzechy brazylijskie 4 sztuki
  • Migdały blanszowane 1 łyżka
  • Sok wyciśnięty z połowy dużej, soczystej pomarańczy
  • Rum 1 kieliszek (można pominąć)

Sposób przyrządzania

  • Mak gotowy zmielony zagotowujemy wraz z mlekiem. Zmniejszamy ogień, gotujemy kilka minut, po czym zdejmujemy z palnika i zostawiamy go na ok. 30 minut do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  • Pszenicę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Nie sugeruję czasu gotowania, ponieważ z doświadczenia wiem, że za każdym razem może być on inny. Tym razem podana ilość pszenicy, była gotowa po ok. 30 min.
  • Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały.
  • Zagotowujemy sok z rumem, wkładamy suszone owoce, po minucie zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do ich napęcznienia. Można je moczyć pół godziny, chociaż bardziej aromatyczne i mięsiste będą po kilku godzinach.
  • Orzechy dowolnie rozdrabniamy.
  • Łączymy w salaterce pszenicę, mak, miód, odsączone rodzynki, orzechy, możemy dodać pozostały sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do pucharków

Moje rady

  • Proponuję zostawić kilka owoców suszonych i / lub orzechów do udekorowania gotowej kutii w pucharkach bądź w salaterkach.
  • Jeżeli nie dostaniemy w sklepie pszenicy lub ziaren orkiszu (bo przecież nikt nie nakazuje nam jej jeść tylko w okresie bożonarodzeniowym), to proponuję zastąpić ją pęczakiem. Wówczas możemy go ugotować na wchłonięcie (proporcja 1 część kaszy, 2 części wody) lub w dużej ilości wody. Aby się nie sklejała po ugotowaniu, co jakiś czas pamiętajmy, aby widelcem lekko ją wymieszać.
  • Jeżeli posiadamy bardzo skrystalizowany miód, możemy go dodać do napęczniałego, jeszcze letniego maku.
Wartości odżywcze podane są dla 1 pucharka. Jeżeli w chwili obecnej jesteśmy na diecie ubogoenergetycznej, powinniśmy spożyć maksymalnie pół pucharka.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 548kcal
Białko 15.5g
Tłuszcz 24.8g
Węglowodany 73g
Błonnik 14.5g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , , , , dodano: 24.12.2011

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

komentarze 3

  1. Daria pisze:

    Bez kutii nie ma świąt!! :D Choć w tym roku bardziej smakowały mi kluski z makiem :P
    |Zawsze wiedziałam, że to kaloryczne, ale ile razy są święta w roku?? :)

  2. Aga pisze:

    Pani Izo zakochalam sie w Pani przepisach, kiedy bedzie wiecej?? :) Ile wazy pomaga mi wlasnie w walce z nadwaga!

  3. Marta pisze:

    Morele i śliwki oraz inne dodatki które są tylko po 2 sztuki dodawane należy pokroić?

Zostaw komentarz