Składniki dla 4 osób (4 pełne pucharki).
- Pszenica na kutie namoczona przez noc 1 szklanka
- Mak gotowy mielony bez dodatków 1 pełna szklanka
- Mleko do zawartości 2 % tłuszczu 300 ml (proszę się nie obawiać tej ilości; służy do odpowiedniego napęcznienia oraz uzyskania odpowiedniej wilgotności maku)
- Miód 2 łyżki – polecam mocno aromatyczny, np. spadziowy, gryczany
- Żurawina suszona (polecam całą, anie ciętą – jest bardziej aromatyczna i ładniej się prezentuje) 2 łyżki
- Daktyle odmiany Medjool (można użyć zwykłych) 1 sztuka
- Rodzynki (ja użyłam cytrynowe) 2 łyżki
- Morele suszone 2 sztuki
- Śliwki suszone 2 sztuki
- Figa 1 sztuka
- Orzechy laskowe 1 łyżka
- Orzechy włoskie 5 sztuk
- Orzechy nerkowce 1 łyżka
- Orzechy brazylijskie 4 sztuki
- Migdały blanszowane 1 łyżka
- Sok wyciśnięty z połowy dużej, soczystej pomarańczy
- Rum 1 kieliszek (można pominąć)
Sposób przyrządzania
- Mak gotowy zmielony zagotowujemy wraz z mlekiem. Zmniejszamy ogień, gotujemy kilka minut, po czym zdejmujemy z palnika i zostawiamy go na ok. 30 minut do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
- Pszenicę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Nie sugeruję czasu gotowania, ponieważ z doświadczenia wiem, że za każdym razem może być on inny. Tym razem podana ilość pszenicy, była gotowa po ok. 30 min.
- Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały.
- Zagotowujemy sok z rumem, wkładamy suszone owoce, po minucie zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do ich napęcznienia. Można je moczyć pół godziny, chociaż bardziej aromatyczne i mięsiste będą po kilku godzinach.
- Orzechy dowolnie rozdrabniamy.
- Łączymy w salaterce pszenicę, mak, miód, odsączone rodzynki, orzechy, możemy dodać pozostały sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do pucharków
Moje rady
- Proponuję zostawić kilka owoców suszonych i / lub orzechów do udekorowania gotowej kutii w pucharkach bądź w salaterkach.
- Jeżeli nie dostaniemy w sklepie pszenicy lub ziaren orkiszu (bo przecież nikt nie nakazuje nam jej jeść tylko w okresie bożonarodzeniowym), to proponuję zastąpić ją pęczakiem. Wówczas możemy go ugotować na wchłonięcie (proporcja 1 część kaszy, 2 części wody) lub w dużej ilości wody. Aby się nie sklejała po ugotowaniu, co jakiś czas pamiętajmy, aby widelcem lekko ją wymieszać.
- Jeżeli posiadamy bardzo skrystalizowany miód, możemy go dodać do napęczniałego, jeszcze letniego maku.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 548kcal |
Białko | 15.5g |
Tłuszcz | 24.8g |
Węglowodany | 73g |
Błonnik | 14.5g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
Bez kutii nie ma świąt!! :D Choć w tym roku bardziej smakowały mi kluski z makiem :P
|Zawsze wiedziałam, że to kaloryczne, ale ile razy są święta w roku?? :)
Pani Izo zakochalam sie w Pani przepisach, kiedy bedzie wiecej?? :) Ile wazy pomaga mi wlasnie w walce z nadwaga!
Morele i śliwki oraz inne dodatki które są tylko po 2 sztuki dodawane należy pokroić?