Składniki na jedną porcję
- Filet z dorsza 1 średni
- Czosnek 2 ząbki
- Cytryna połówka dużej lub 1 mała
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Sól, pieprz świeżo zmielony
- Ziemniaki 2 średnie
- Pomidor 1 średni
Sposób przyrządzania
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok 180°C.
- Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Miażdżymy ząbki czosnku.
- Kroimy 2 plasterki cytryn, z reszty wyciskamy sok.
- Filety nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek.
- Umieszczamy w niej rybę i zawijamy.
- Pieczemy ok. 30 minut.
- W międzyczasie gotujemy ziemniaki obrane lub w mundurkach.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Dorsza wyjmujemy z folii, układamy na talerzu wraz z plasterkami cytryny.
- Dokładamy ziemniaki i surówkę z pomidora.
Moje rady
- Jeżeli lubimy pieczone ziemniaki, możemy równocześnie razem z rybą włożyć je do piekarnika. Jednak, żeby były dopieczone – musimy pokroić je w cienkie plasterki i włożyć do naczynia żaroodpornego (łyżeczką oliwy smarujemy dno) lub najpierw lekko podgotowujemy je w wodzie, a później kroimy lub całe wkładamy do folii aluminiowej.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 343kcal |
Białko | 22.1g |
Tłuszcz | 10.8g |
Węglowodany | 44.2g |
Błonnik | 5.2g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl