drukuj

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii

Składniki na jedną porcję

Dorsz pieczony w folii
  • Filet z dorsza 1 średni
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cytryna połówka dużej lub 1 mała
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól, pieprz świeżo zmielony
  • Ziemniaki 2 średnie
  • Pomidor 1 średni

Sposób przyrządzania

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok 180°C.
  • Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Miażdżymy ząbki czosnku.
  • Kroimy 2 plasterki cytryn, z reszty wyciskamy sok.
  • Filety nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek.
  • Umieszczamy w niej rybę i zawijamy.
  • Pieczemy ok. 30 minut.
  • W międzyczasie gotujemy ziemniaki obrane lub w mundurkach.
  • Pomidora kroimy w kostkę.
  • Dorsza wyjmujemy z folii, układamy na talerzu wraz z plasterkami cytryny.
  • Dokładamy ziemniaki i surówkę z pomidora.

Moje rady

  • Jeżeli lubimy pieczone ziemniaki, możemy równocześnie razem z rybą włożyć je do piekarnika. Jednak, żeby były dopieczone – musimy pokroić je w cienkie plasterki i włożyć do naczynia żaroodpornego (łyżeczką oliwy smarujemy dno) lub najpierw lekko podgotowujemy je w wodzie, a później kroimy lub całe wkładamy do folii aluminiowej.
Czas wykonania: Przygotowanie ok. 10 min. Pieczenie ok. 30 min.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 343kcal
Białko 22.1g
Tłuszcz 10.8g
Węglowodany 44.2g
Błonnik 5.2g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , dodano: 30.08.2009

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Zostaw komentarz