drukuj

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Składniki na jedną porcję

Chłodnik z botwinką i jajkiem
  • Boćwina (botwina) pół pęczka z małymi buraczkami
  • Ogórek świeży 1 średni
  • Koperek świeży pół pęczka
  • Czosnek ilość według upodobań – ja wykorzystałam 2 ząbki
  • Kefir lub maślanka lub zsiadłe mleko 1 duże opakowanie do 400 g
  • Jaja klasa wagowa M 1 sztuka
  • Szczypta soli, świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • Dowolne przyprawy
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przyrządzania

  • Jajo gotujemy na twardo.
  • Botwinkę z buraczkami myjemy, drobno kroimy.
  • Gotujemy do zmięknięcia w małej ilości wody. W trakcie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.
  • W międzyczasie ogórki obieramy, kroimy w kostkę, koperek siekamy, czosnek miażdżymy.
  • Do przestudzonej zawartości garnka dodajemy powyższe warzywa, fermentowany napój mleczny oraz przyprawy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy na talerz. Dodajemy jajko dowolnie rozdrobnione.

Moje rady

  • Chłodnik smakuje najlepiej, gdy po sporządzeniu włożymy go na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie składniki „przegryzły” się wzajemnie.
Czas wykonania: ok. 30 min.
Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 334kcal
Białko 24.7g
Tłuszcz 13.8g
Węglowodany 34.8g
Błonnik 7.3g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , , , dodano: 07.05.2011

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

Odpowiedzi: 6

  1. Khaki says:

    No wreszcie coś od kilku miesięcy!

  2. pegiLu says:

    Yeah! Dziś na obiad! :) Wczoraj zrobiłam i przez noc mi się “przegryzło” Cudownie pachnie w lodówce :) Niechce mi się jedynie jaja gotować do tego więc zjem z chrupiącą grzanką z pieczywa razowego! :)

  3. filemonkowa says:

    przepraszam komentarz nie na temat, ale jest pani dietetyczką. Mogłaby pani ocenić ten przepis? http://kucharzowo.blogspot.com/2011/05/twarozek-z-warzywami.html
    Wydaje mi się, że jest zdrowy, ale żadnego wykształcenia itp. w dziedzinie dietetyki nie posiadam, byłabym bardzo wdzięczna za opinię

  4. Izabela says:

    Witam filemonkowa, napisałam kilka informacji w komentarzu pod Twoim przepisem. Życzę przyjemnego czytania :)

  5. Marta says:

    A czy mogłabym poprosić o informacje, jak długo taki chłodnik może stać w lodówce? :) Dziękuję!

  6. Izabela says:

    @ Marta: podzielę się własnym doświadczeniem: sporządzam ten chłodnik wieczorem, wkładam do lodówki i spożywamy około godziny 15 dnia następnego. Według mnie jest zdecydowanie smaczniejszy po tylu godzinach, niż bezpośrednio wykonany. Dłużej go nie przechowywałam.

Zostaw komentarz