drukuj

Bitki wołowe z czosnkiem

Bitki wołowe z czosnkiem

Składniki na jedną porcję

Bitki wołowe z czosnkiem

Sposób przyrządzania

  • Wołowinę kroimy wzdłuż włókien w plastry (wychodzą 2 sztuki), lekko rozbijamy. Płuczemy, osuszamy.
  • Nacieramy solą, pieprzem, wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 min.
  • Każdą bitkę oprószamy delikatnie w razowej mące i smażymy na oliwie po ok. 3 min z każdej strony.
  • Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
  • Dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso nabierze kruchości.
  • W połowie czasu duszenia, dodajemy drobno pokruszony chleb razowy, który doskonale zagęści sos.
  • W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody.
  • Bitki podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką lub sałatką.

Moje rady

  • Bardzo dobrym sposobem na rozbijanie kotletów jest włożenie kawałka mięsa do woreczka foliowego. Unikniemy przede wszystkim dziur w mięsie, nie przyklei się ono do ubijaka, zapobiega rozpryskiwaniu.
  • Sos nabierze ciekawego smaku i intensywnego aromatu, jeśli dodasz do duszenia mięsa 1–2 suszone grzyby, najlepiej prawdziwki.

Czas wykonania: ok. 30min, duszenie ok. 1h.

Bitki wołowe z czosnkiem

Jako alternatywę dla ogórka polecam surówkę z marchwi, jabłka i słonecznika.


Źródła energii
 dla składników z przepisu
Energia 310kcal
Białko 23.4g
Tłuszcz 14.2g
Węglowodany 26.1g
Błonnik 4.2g

Słowa kluczowe opisujące ten przepis: , , , , , , dodano: 16.02.2010

drukuj

Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl

1 odpowiedź

  1. mania pisze:

    bardzo zbilansowany posiłek i do tego malutko węglowodanów

Zostaw komentarz