
Składniki na jedną porcję

- Mięso wołowe (np. udziec, polędwica) 100g
- Mąka razowa pszenna lub żytnia 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Czosnek 3 ząbki
- Chleb razowy kromka
- Przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzania
- Wołowinę kroimy wzdłuż włókien w plastry (wychodzą 2 sztuki), lekko rozbijamy. Płuczemy, osuszamy.
- Nacieramy solą, pieprzem, wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 min.
- Każdą bitkę oprószamy delikatnie w razowej mące i smażymy na oliwie po ok. 3 min z każdej strony.
- Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
- Dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso nabierze kruchości.
- W połowie czasu duszenia, dodajemy drobno pokruszony chleb razowy, który doskonale zagęści sos.
- W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody.
- Bitki podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką lub sałatką.
Moje rady
- Bardzo dobrym sposobem na rozbijanie kotletów jest włożenie kawałka mięsa do woreczka foliowego. Unikniemy przede wszystkim dziur w mięsie, nie przyklei się ono do ubijaka, zapobiega rozpryskiwaniu.
- Sos nabierze ciekawego smaku i intensywnego aromatu, jeśli dodasz do duszenia mięsa 1–2 suszone grzyby, najlepiej prawdziwki.
Czas wykonania: ok. 30min, duszenie ok. 1h.

Jako alternatywę dla ogórka polecam surówkę z marchwi, jabłka i słonecznika.
dla składników z przepisu | |
---|---|
Energia | 310kcal |
Białko | 23.4g |
Tłuszcz | 14.2g |
Węglowodany | 26.1g |
Błonnik | 4.2g |
Wydruk pochodzi ze strony z odżywczymi i smacznymi przepisami www.zdroweconieco.pl
bardzo zbilansowany posiłek i do tego malutko węglowodanów